Lipsa mașinilor-unelte constrânge capacitatea Statelor Unite de a accelera transferurile de muniție către Ucraina, a declarat responsabilul pentru înzestrare al Forțelor Terestre americane (US Army), potrivit unui articol din 3 martie al publicației Defense One.
Termenele pentru achiziționarea de noi mașini-unelte reprezintă principalul obstacol pentru creșterea capacității, spune Douglas Bush, secretar-adjunct al US Army pentru Achiziții, Logistică și Tehnologie. „Aceste mașini sunt de dimensiunea clădirilor. Nu există posibilitatea să le cumperi dintr-o parcare de undeva.”
Producția americană și aliată de muniție de artilerie a devenit o problemă cheie în aprovizionarea Ucrainei, care folosește mii de obuze pe zi în lupta împotriva invaziei Rusiei. Ucraina ar putea pierde războiul dacă nu primește suficiente provizii, a declarat reprezentantul Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrel, pe 20 februarie.
Problema stocurilor
Obținerea materiilor prime ar putea fi o problemă în cele din urmă, dar nu încă, deoarece SUA dețin momentan stocuri suficiente de materii prime, a spus Bush la un eveniment organizat de think tank american Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
SUA dețin stocuri mari de unele materii prime cheie, cum ar fi precursorii chimici pentru explozivi și oțelul, a spus Bush. Dar cât de multe alte materii prime ar trebui să păstreze SUA în rezervă este o întrebare deschisă. „Problema adevărată este stocarea”, a spus Bush, iar răspunsul depinde de „cât de mult vă puteți permite să faceți”.
Bush a subliniat, de asemenea, că producția în țările aliate ar putea elimina stresul din SUA, remarcând interesul polonez pentru fabricarea rachetelor antitanc ghidate Javelin și cel australian în fabricarea de muniție ghidată de precizie.
Comentariul autorului:
Privită strict economic, producția de armamente și muniții este rentabilă doar dacă se depășesc praguri foarte mari de producție. În primele două decenii de după 1990, când s-a încheiat războiul rece, în Occident au fost dezafectate majoritatea liniilor de producție militară, deoarece s-a considerat că este puțin probabilă o conflagrație de mărimea războaielor mondiale din secolul XX. Chiar și după anul 2014, când Rusia a anexat Crimeea și o parte din Donbas, nu a fost estimat un război mondial, și nici în prezent, populația lumii libere nu crede că va fi un al treilea război mondial, deși majoritatea specialiștilor familiarizați cu mediul politico-militar nu se îndoiesc de faptul că până în 2030, acest război va începe.
Într-un eventual război NATO versus o alianță China-Rusia, orice locație de pe suprafața planetei va fi practic în raza armelor convenționale de lovire, nu neapărat nucleare. Modul actual de producție, cu capacități mari de fabricație se va dovedi vulnerabil la atacuri, în pofida apărării antiaeriene și antirachetă de ultimă generație. Însăși producția de mașini-unelte de înaltă tehnologie va intra sub același nivel de amenințare - poate chiar mai mare - ca producția de mijloace militare.
Soluția creării de stocuri mari, pentru pregătirea acestui război, nu pare a fi agreată, deoarece, pe de o parte și aceste depozite pot fi lovite, iar pe de altă parte sunt considerate prea costisitoare. Soluția disipării pe un spațiu mare a forțelor și mijloacelor este acum la îndemână, datorită progreselor științei, dar încă are costuri economice mari. Provocările pentru adversar sunt aceleași, dar se pare că nu îl interesează prea mult aceste costuri, fapt demonstrat de Rusia în războiul din Ucraina
În prezent, nu există răspuns la întrebarea, cum poți construi rapid, de exemplu într-o lună, și oriunde, o facilitate care să producă un avion avansat de luptă, de exemplu un F-35. Dar, un răspuns pozitiv dat în următorii cinci ani, poate duce descurajarea mai departe și poate constitui un punct de plecare pentru crearea noului model de producție din secolul 21, cel al informației. Deocamdată, încă funcționăm pe modelul liniei de producție industriale specifice secolului trecut, cel al vitezei.
***
Articolul mai explică și că SUA au furnizat deja Ucrainei cantități mari de muniție pentru artilerie, trimițând mai mult de un milion de proiectile de 155 mm, potrivit cercetărilor lui Mark Cancian, consilier principal la CSIS. Vineri, Departamentul Apărării a anunțat o altă tranșă de ajutor militar pentru Ucraina, care include obuze de 155 mm.
Oficialii americani au declarat, în aprilie 2022, că intensifică producția pentru proiectile de 155 mm, calibrul cel mai folosit de sistemele de artilerie ale SUA și aliaților NATO trimise în Ucraina. Producția este programată să crească la 20.000 de obuze pe lună până în primăvara anului 2023 și la 40.000 pe lună până în 2025, a declarat secretarul armatei Christine Wormuth.
Chiar și această rată, totuși, poate să nu fie suficientă pentru a sprijini Ucraina și pentru a menține inventarele americane pregătite pentru alte războaie de pe glob. „Acest lucru ar putea deveni o criză”, a precizat Mark Cancian de la CSIS.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News