MDA furnizează un nou radar - AN/TPY-6 - pentru a sprijini o arhitectură elaborată de apărare antiaeriană și antirachetă care va fi pusă la punct în următorii ani pentru a proteja Guam de amenințările tot mai complexe generate de China și Coreea de Nord.
„Primul sistem se află pe o navă în drum spre Guam, deoarece vom efectua un test în luna decembrie”, a declarat Collins pentru Defense News într-un interviu.
Sistemul rad TPY-6 va fi folosit pentru a urmări o țintă lansată dintr-o aeronavă C-17 și apoi un interceptor SM-3 Block IIA va fi lansat de la o unitate a sistemului de lansare verticală instalată, deja pe insulă, a spus el.
Armata SUA a fost desemnată în 2023 să conducă planul de achiziție și de execuție pentru arhitectura sistemului amplasat in Guam.
Rolul MDA se concentrează acum în principal pe dezvoltarea mijloacelor de conectare a tuturor sistemelor care vor face parte din arhitectură.
Agenția lucrează, de peste un deceniu, cu serviciile la un protocol numit Joint Tactical Integrated Fire Control, sau JTIFC, standard. „Acesta este un protocol prin care putem să utilizăm diferite sisteme de detectare și să le conectăm între ele pentru a ajunge la o adevărată arhitectură mixtă de interceptare care va fi cu adevărat esențială în viitor”, a declarat Collins.
MDA face presiuni pentru a stabili un centru de comandă integrat pe insulă, care va găzdui toate „sistemele importante de comandă și control în domeniul apărării antirachetă”, a spus Collins, cum ar fi sistemul integrat de comandă de luptă al armatei, sistemul de arme Aegis al marinei și sistemul terestru Aegis construit pentru Guam, sistemul C2 al forțelor aeriene și sistemul de comandă, control, gestionare a luptei și comunicații al agenției, cunoscut sub numele de C2BMC.
Odată ce centrul de comandă este stabilit, a spus Collin, radarele și sistemele de lansare verticală vor fi integrate, urmate de senzori și interceptoare, „pe măsură ce acestea sunt gata”.
Guam, micul teritoriu insular din Oceanul Pacific, joacă un rol strategic unic în strategia pentru regiunea Indo-Pacific a Statelor Unite.
Amenințarea rachetelor chinezești la adresa bazelor regionale americane, în special a celor situate în primul lanț insular, sporește rolul operațional al acestor baze suficient de îndepărtate de China pentru a atenua parțial amenințarea pe care o reprezintă, dar și suficient de apropiate pentru a avea un impact operațional.
Potențialul geostrategic al Guamului este înrădăcinat în apropierea sa de China și reprezintă cea mai vestică locație din care SUA își poate proiecta puterea, gestiona logistica și stabili comanda și controlul forţelor sale armate.
Guam ar juca un rol important ca centru logistic și punct de plecare pentru forțele de luptă care se îndreaptă spre Strâmtoarea Taiwan. Un alt motiv al utilității strategice a Guamului provine din accesul fiabil la baze, care este mai fiabil decât în alte țări gazdă din Asia.
În ciuda poziției forțelor americane și a distanței de protecție a insulei față de China, Guam rămâne vulnerabilă la atacurile cu rachete balistice chineze cu rază intermediară de acțiune. În acest moment, SUA dispun pe insulă de sisteme de apărare antiaeriană, cum ar fi o baterie THAAD, însă comandanții militari americani doresc mult mai multe garanții că SUA vor putea continua operațiunile din Guam chiar și în cazul unui atac cu rachete al Chinei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News