Când pleacă Patriotul românesc în Ucraina? Răspunsul vine de la olandezi și este foarte logic

Sistemul Patriot, foto: regimentul 74
Sistemul Patriot, foto: regimentul 74

Olanda vorbește despre limitele transparenței în domeniul militar și ne arată care ar trebui să fie strategia privind livrările sistemelor Patriot către Ucraina.

Subiectul transferului bateriilor Patriot către Ucraina este unul cât se poate de sensibil pentru Kiev. Apărarea aeriană are o sarcină considerată imposibilă la începutul războiului: protejarea spațiului aerian de avioanele, elicopterele, dronele și rachetele Federației Ruse.

Primele două amenințări au fost rezolvate de Armata ucraineană, iar rușii nu riscă să trimită în spațiul aerian controlat de Ucraina nici măcar mult-lăudatele avioane ”invizibile” Su-57, care își lansează rachetele de pe teritoriul rus.

Apropo de rachete, amenințarea acestora (combinată cu cea a dronelor) rămâne la nivel maxim, forțele ucrainene fiind obligate să se descurce cu ce au la dispoziție.

În acest context, informații precum momentul sosirii noilor sisteme (ca să nu mai vorbim de dispunerea acestor baterii în sistemul de apărare ucrainean) reprezintă aur curat pentru ruși, lucru evidențiat și de oficialii olandezi.

 

Decizia Olandei, aplicabilă și poziției României

Ministrul Apărării al Olandei, Ruben Brekelmans, răspunzând la întrebările jurnaliştilor cu privire la livrarea aşteptată a sistemului Patriot în Ucraina, a spus că nu va indica data exactă, adăugând că Ucraina va primi tot ce s-a promis.

Ministrul a vorbit vineri la ministeriala informală a șefilor al apărării din UE de la Bruxelles și a subliniat, de asemenea, dreptul Ucrainei la autoapărare, notează UPravda.

„Nu fac niciun anunț anume cu privire la data exactă a livrării. Și asta nu pentru că nu vreau să fiu transparent, ci pentru că nu vrem să informăm Rusia. Pentru că, desigur, se uită și la Capabilitățile de apărare aeriană ale Ucrainei, dar, în general, pot spune că ceea ce am promis, vom îndeplini în curând”, a spus el.

Amintim că România se află printre statele care vor consolida apărarea aeriană a Ucrainei cu noi sisteme Patriot, așa că poziția Olandei este cât se poate de valabilă și în cazul furnizării Patriotului românesc.

Amintim că, alături de țara noastră, SUA, Olanda și Germania sunt printre țările care vor furniza Kievului baterii antiaeriene americane, în timp ce Spania va trimite rachete interceptoare. De asemenea, Italia a fost de acord să furnizeze un al doilea sistem Samp/T (MAMBA), similar Patriotului.

 

Armele trimise de Olanda pot fi folosite și în Rusia

 

Potrivit ministrului Ruben Brekelmans, atacurile constante ale Rusiei ar trebui să motiveze UE să obțină rapid rezultate în sprijinul Ucrainei.

"Am fost întotdeauna foarte clar că Ucraina are dreptul la autoapărare. Și poate însemna, de asemenea, că pot lovi ținte militare din Rusia dacă acest lucru este necesar pentru autoapărarea lor. Am spus întotdeauna că Ucraina trebuie să respecte dreptul internațional.

Și nu am pus nicio restricție în termeni de mile sau kilometri pe care Ucraina poate folosi acele arme. Trebuie să fie pentru autoapărare, trebuie să fie ținte militare pentru că asta este în conformitate cu dreptul la autoapărare și dreptul umanitar. Și asta este cheia pentru Țările de Jos”, a spus oficailul, referindu-se inclusiv la utilizarea avioanelor F-16 donate de Olanda.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel