Limitele neutralității se văd în condiții extreme. Elveția se alătură sistemului european de apărarea antiaeriană comună

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: Sistemul Patriot configuratia 3+
Foto: Sistemul Patriot configuratia 3+

Guvernul elvețian a aprobat participarea țării la Inițiativa European Sky Shield (ESSI), cum este cunoscut proiectul comun conceput pentru crearea unui sistem unificat de apărare antiaeriană și antirachetă în rândul statelor europene membre ale NATO.

„Prin participarea la inițiativa European Sky Shield, Elveția își extinde oportunitățile de cooperare internațională”, se arată în mesajul publicat pe 10 aprilie pe site-ul Ministerului Apărării din Elveția.

Autoritățile elvețiene au ținut să precizeze că, în virtutea neutralității asumate, chiar și după semnarea declarației de aderare la ESSI țara este liberă să decidă unde și în ce măsură va participa la această inițiativă și ce sisteme va achiziționa.

În principal, în cadrul acestei cooperări între statele europene membre ale NATO accentul este pus pe o mai bună coordonare a proiectelor de achiziții, formare și logistică în domeniul apărării antiaeriene cu bazare la sol.

Scopul sistemului European Sky Shield, inițiat de Germania în octombrie 2022 în urma invaziei ruse din Ucraina, este de a crea cel mai coordonat sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune, pentru a se asigura apărarea comună împotriva amenințărilor venite din aer.

Țările membre ESSI urmăresc să achiziționeze și să participe în comun cu sistemele proprii de armament necesare, astfel încât să asigure împreună acoperirea unei suprafețe aeriene maxime, la toate înălțimile și la un cost minim.

Achiziționarea și întreținerea în comun a sistemelor de apărare antiaeriană de către statele europene membre ale NATO ar trebui să conducă la economii atât la achiziționarea acestora, cât și în ceea ce privește costurile de operare.

În prezent. 19 țări europene și-au anunțat intenția de a participa la ESSI, printre care și România, iar provocarea principală constă în armonizarea contribuțiilor astfel încât să se asigure simultan și principiul respectării nevoilor proprii de apărare ale statelor participante. Inițiativa este deschisă și țărilor europene care nu sunt membre ale NATO sau UE, cum este cazul Austriei respectiv Elveției.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel