Liderul ucis al Hamas lucra pentru agenția ONU pentru refugiații palestinieni. Israelul cere o anchetă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Operațiunea de distrugere a Hamas, în Fâșia Gaza, după masacrul fără precedent comis de gruparea teroristă în Israel. Photo source: IDF
Operațiunea de distrugere a Hamas, în Fâșia Gaza, după masacrul fără precedent comis de gruparea teroristă în Israel. Photo source: IDF

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au raportat joi că l-au eliminat pe unul dintre liderii Hamas, Mohammad Abu Itiwi, care era acuzat că a participat la un atac mortal asupra Israelului pe 7 octombrie 2023. 

Organizația teroristă Hamas și-a extins tentaculele în toate stucturile din fâșia Gaza.

Mohammad Abu Itiwi, un comandant Hamas, ar fi lucrat pentru UNRWA, agenția Națiunilor Unite responsabilă cu acordarea de ajutor palestinienilor din Fâșia Gaza.

Potrivit declarației armatei israeliene, Abu Itiwi făcea parte din grupul celor responsabili pentru răpirile și uciderile civililor israelieni și era angajat de UNRWA din iulie 2022. Numele său a apărut pe o listă UNRWA furnizată de guvernul israelian, care ar fi conținut datele de identificare a o sută de angajați asociați cu grupuri armate precum Hamas - relatează Reuters.

În lumina acestui incident, Israelul a solicitat din nou o anchetă urgentă în legătură cu angajații agenției ONU cu activitățile militante.

 

”Unii sefi ai Hamas au lucrat aproape toată viața lor pentru UNRWA”

 

Amintim că fenomenul infiltrării teroriștilor Hamas în agenția ONU din Palestina a fost dezvăluit și de către Excelența Sa, Reuven Azar, fostul ambasador al Israelului în România, într-un interviu acordat, anul acesta, pentru DefenseRomania.

Reuven Azar descria modul în care lideri importanți ai Hamas s-au infiltrat în structurile Agenţiei ONU pentru refugiații palestinieni și cum HAMAS folosea UNRWA ca paravan pentru activitățile sale teroriste.

”Printre lideri importanți ai Hamas, se află persoane care au lucrat aproape toată viața lor pentru UNRWA. Astfel, aceștia se foloseau de poziția lor în cadrul UNRWA pentru a-și acoperi activitatea teroristă”, explica fostul ambasador al Israelului în România.

 

Ce este UNRWA

 

UNRWA, care furnizează servicii de bază, cum ar fi educație, îngrijire medicală și ajutor umanitar pentru milioane de palestinieni din întreaga regiune, a intrat sub control pentru presupusele legături ale angajaților săi cu grupuri militante.

Purtătoarea de cuvânt a UNRWA, Juliette Touma, a declarat că agenția ia în serios fiecare acuzație. Ea a subliniat că Înaltul Comisar al UNRWA a răspuns la scrisoarea Israelului încă din iulie, exprimându-și disponibilitatea de a coopera în investigații, dar că UNRWA nu a primit până în prezent informații suplimentare de la Israel care să susțină acuzațiile.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a subliniat că Israelul se așteaptă la răspunsuri rapide și la o investigație detaliată din partea înalților oficiali ONU, solicitând clarificări suplimentare cu privire la posibila implicare a anumitor angajați UNRWA în activitățile violente ale Hamas.

UNRWA, o agenție care este prezentă în regiune de zeci de ani, oferă servicii de bază refugiaților palestinieni din Gaza, Cisiordania, Iordania, Liban și Siria. În ciuda muncii ei de lungă durată, relațiile ei cu Israelul sunt adesea tensionate, iar tensiunile au crescut și mai mult odată cu declanșarea conflictului actual. Israelul, care și-a exprimat de mult timp îndoielile cu privire la independența personalului UNRWA, a cerut desființarea agenției, argumentând că activitățile sale tolerează și chiar încurajează teroriștii.

Amintim că o serie de ţări, inclusiv Statele Unite, Germania şi Marea Britanie, au întrerupt finanţarea Agenţiei ONU pentru refugiații palestinieni, în urma acuzaţiilor conform cărora unii membri ai personalului UNRWA au fost implicaţi în atacurile Hamas din 7 octombrie, în sudul Israelului. România a anunțat, la rândul său, că suspendă orice eventuală contribuție pentru UNRWA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel