"Cuvântul și chiar semnătura americanilor nu pot fi invocate, așa că negocierile cu America nu au nici un folos", a declarat el site-ul său oficia în timpul unei întâlniri cu mai mulţi reprezentanţi din Ministerul de Externe al Iranului.
Teheranul a criticat aspru decizia din mai a președintelui american Donald Trump de a retrage unilateral Statele Unite din acordului nuclear Iranian. Acordul nuclear a fost semnat oficial în iulie 2015 între Iran şi statele din grupul ,,5 plus 1''(SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania) care a rezistat mai puţin de 3 ani. A fost văzut însă ca un garant al unei minime stabilităţi în regiune, în ciuda criticilor aduse de Israel şi Arabia Saudită.
În cursul săptămânii trecute, Khamenei a pus la îndoială dacă Teheranul ar trebui să-și onoreze în continuare angajamentele după ce Trump a ales să retragă Statele Unite din acord, iar Iranul a anunțat că continuă să achiziționeze uraniu și este aproape de finalul realizarii unei fabricii în care poate construi mai multe centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului.
Vicepreședintele Ali Akbar Salehi, care conduce Organizația Iraniană pentru Energie Atomică, a declarat că Iranul va continua să adere la acordul nuclear și că activitățile nucleare ale țării vor rămâne în limitele stabilite de acord.
Iranul a depus, de asemenea, un proces la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) împotriva Statelor Unite pe 18 iulie, ca răspuns la decizia Trump.
Iranul declară că programul său nuclear este strict în scopuri civile, în timp ce Washingtonul la acuzat că încearcă să dezvolte arme nucleare.
Trump a afirmat, în timpul ultimului summit NATO, la începutul lunii iulie, că, odată cu creșterea sancțiunilor SUA asupra Iranului, el a așteptat ca negociatorii iranieni "să" mă cheme și să spun "Să facem o înțelegere" și vom face o înțelegere. "
Dar Ministerul de Externe al Iranului a răspuns că, dacă Trump dorește să negocieze după ce a renunțat la acordul internațional, va trebui ca el să facă primul acest demers, deoarece conducerea de vârf a Iranului respinge acum orice discuție cu Statele Unite.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News