"Afganistanul se îndreaptă spre un imens dezastru, previzibil şi care putea fi evitat. Iar tentativele suprarealiste ale administraţiei de a apăra politica periculoasă a preşedintelui Biden sunt de-a dreptul umilitoare", a declarat influentul senator într-un comunicat, transmite Agerpres.
"Deciziile preşedintelui Biden ne grăbesc spre o continuare chiar mai rea decât căderea umilitoare a Saigonului în 1975", la sfârşitul războiului din Vietnam, a adăugat el.
Acel episod, imortalizat prin imagini cu refugiaţi îmbarcându-se la bordul unui elicopter pe acoperişul unei clădiri, a lăsat urme adânci în memoria americanilor.
Talibanii se apropiau joi de capitala afgană, după ce au preluat Herat, al treilea oraş ca mărime al ţării.
SUA au decis să-şi "reducă şi mai mult prezenţa diplomatică" la Kabul, "în următoarele săptămâni", pe fondul avansării talibanilor.
Pentru evacuarea în condiţii de securitate a diplomaţilor americani, Pentagonul a anunţat că va desfăşura 3.000 de soldaţi pe aeroportul internaţional din Kabul.
Aceste ultime anunţuri americane "seamănă cu nişte pregătiri pentru căderea Kabulului", a spus Mitch McConnell, cerându-i lui Biden "să se angajeze imediat să ofere mai mult sprijin forţelor afgane, începând cu un sprijin aerian nemijlocit după 31 august", data stabilită pentru încheierea retragerii americane din Afganistan.
"În caz contrar, Al Qaida şi talibanii s-ar putea să sărbătorească împlinirea a 20 de ani de la atacurile de la 11 septembrie prin incendierea ambasadei noastre la Kabul", a avertizat el.
Conservatorul care îl cunoaşte de decenii pe preşedintele american, fost senator, ambii reuşind să coopereze politic în mai multe ocazii, de această dată nu l-a scutit pe Biden de critici.
"Strategia preşedintelui Biden", sosit la putere în ianuarie, "a transformat o situaţie imperfectă, dar stabilă, într-o umilire majoră şi o situaţie de urgenţă mondială în doar câteva săptămâni", susţine el.
Înaintea sa, fostul preşedinte Donald Trump a atribuit succesorului său democrat Joe Biden responsabilitatea pentru avansul talibanilor în Afganistan, conform AFP. Aceasta deşi administraţia sa a semnat la 29 februarie 2020 acordul cu talibanii prin care Washingtonul se angaja să retragă trupele americane din Afganistan până la 1 mai 2021.
Washingtonul nu şi-a ascuns în ultimele zile frustrarea, chiar indignarea, faţă de incapacitatea forţelor afgane de a contracara ofensiva talibanilor, aceasta relevând şi un anume eşec al SUA după 20 de ani de prezenţă în Afganistan, comentează France Presse.
Asigurând că nu regretă decizia de a retrage trupele americane din Afganistan, Joe Biden a transmis la începutul acestei săptămâni un avertisment clar guvernului de la Kabul.
Afganii "trebuie să aibă voinţa de a se bate pentru ei înşişi, pentru naţiunea lor", a declarat marţi seara Biden, subliniind că Statele Unite au "cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari în 20 de ani, instruind şi echipând peste 300.000 de soldaţi afgani" care îi "depăşesc ca număr pe talibani", cifre totuşi supraestimate, în opinia unor observatori, citaţi de AFP.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News