Liderul republican Mitch McConnell e convins că dezastrul din Afganistan a încurajat Rusia să genereze criza de la granițele Ucrainei

Sursă foto: Special Operations Recruiting Battalion, U.S. Army
Sursă foto: Special Operations Recruiting Battalion, U.S. Army

Liderul minorităţii din Senatul SUA, republicanul Mitch McConnell, a asociat controversata retragere din Afganistan decisă de administraţia preşedintelui democrat Joe Biden cu actuala desfăşurare de forţe ruse în jurul Ucrainei, relatează Agerpres, care citează DPA.

Publicitate

"N-am nici cea mai mică îndoială că ruşii nu s-ar afla la graniţele Ucrainei cu 100.000 de soldaţi dacă noi nu am fi arătat restului lunii că închidem în Afganistan şi ne întoarcem acasă", a declarat McConnell marţi într-o conferinţă de presă la Capitoliu.

Senatorul republican a sugerat astfel că decizia preşedintelui democrat Joe Biden de a retrage trupele americane din Afganistan, după o prezenţă de două decenii, l-a încurajat pe preşedintele rus Vladimir Putin să pună la încercare forţa şi hotărârea Americii în alt teatru, notează dpa.

Deşi a criticat vehement decizia de retragere din Afganistan, calificând-o drept o "catastrofă", McConnell a fost mai reţinut în privinţa Ucrainei, afirmând doar că o invazie rusă în Ucraina ar fi "nefericită pentru toată lumea".

"Sper ca administraţia să nu aştepte până după o incursiune pentru a strânge şurubul şi a adopta sancţiuni reale împotriva ruşilor, ar fi cam prea târziu", a spus el.

În ce o priveşte, senatoarea de Iowa Joni Ernst, unul din principalii asistenţi ai lui McConnell, a invitat Departamentul de Stat să prezinte un plan mai detaliat privind evacuarea americanilor, în cazul izbucnirii unui război. "Sunt foarte îngrijorată că vom vedea Afganistan 2.0", a afirmat ea.

 

Democrații și republicanii lucrează la declarații comune privind criza dintre Ucraina și Rusia



Liderul democrat din Senat Chuck Schumer a precizat că lucrează împreună cu McConnell şi alţi senatori la elaborarea unei declaraţii comune privind criza dintre Ucraina şi Rusia, în condiţiile în care legislatorii americani încă nu au ajuns la un acord asupra unui pachet de sancţiuni sau a unei rezoluţii de condamnare a ameninţării ruse.

Săptămâna trecută, senatorul Rand Paul a apreciat că SUA ar trebui să folosească politica "morcovului şi băţului" pentru a descuraja o agresiune rusă asupra Ucrainei, declarând într-o discuţie cu comentatorul politic conservator Glenn Beck că administraţia Biden ar trebui să ceară Germaniei să atenţioneze Rusia că nu va cumpăra gaz natural dacă merge înainte cu o invazie.

"Pe de altă parte, nu cred că ar fi lipsit de sens să spunem că nu vom aduce Ucraina într-o alianţă militară împotriva Rusiei. Cum crezi că am răspunde noi dacă Mexicul s-ar alătura unei alianţe militare cu Rusia? Am putea trimite trupe la graniţa mexicană", a adăugat Paul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel