Săptămânalul german Der Spiegel, citând agențiile de informații ale mai multor state NATO, relatează că anchetatorii consideră ca prioritară versiunea fundalului politic în determinarea mobilului crimei. Deși articolul nu menționează direct serviciile speciale ruse sau pe asasinii lui Ramzan Kadîrov, circumstanțele cazului oferă suficiente motive pentru astfel de presupuneri.
În favoarea acestei versiuni vorbește în primul rând biografia victimei. Zelimhan Hangoșvili este originar din Cheile Pankisi din Georgia, unde locuiesc în special etnici ceceni. A participat la cel de-al doilea război cecen, luptând împotriva trupelor ruse de partea separatiștilor. După război a fost dat în urmărire generală în Rusia.
După aceasta, Hangoșvili a fost membru al trupelor antiteroriste din subordinea Ministerului Afacerilor Interne al Georgiei. În 2014, el scapa unui atentat în moscheea din satul Duisi. În 2015, atentatul împotriva sa a fost repetat din nou în centrul Tbilisi: a fost împușcat de 4 ori, dar spitalizarea rapidă l-a salvat de la moarte.
Rudele lui Zelimhan consideră că în spatele asasinilor se află Ramzan Kadîrov. După a doua tentativă de asasinat, Hangoșvili pleaca în Ucraina, unde a colaborat cu serviciile speciale locale și a continuat să lupte împotriva influenței Moscovei, notează Der Spiegel. După un alt atentat, la Kiev, s-a mutat în Germania, unde a cerut azil politic.
Ucis cu un glonț în cap
Acțiunile faptașului vorbesc, de asemenea, în favoarea versiunii unui omor la comandă politică. Este vorba despre un cetățean rus în vârstă de 49 de ani, originar din Cecenia, care ajunge în Germania cu puțin timp înainte de asasinat. Pe 23 august, în jurul orei 12.00, aflat pe bicicletă, asasinul se apropie de victima sa într-un parc din Berlin și trage cu un pistol de 9 mm dotat cu amortizor. A încercat să scape apoi, dar a fost reținut de poliția germană. Victima a murit la fața locului înainte de sosirea ambulanței. Arma crimei, care a fost aruncata de asasin în râul Spree, a fost găsită de scafandri. În apartamentul presupusului criminal au fost găsite sume mari de bani. În acest moment, suspectul se află în arestul preventiv al poliției germane.
Hangoșvili era cunoscut drept susținător și aghiotant al fostului președinte al Republicii Cecene Ichkeria, Aslan Maskhadov, care a fost ucis în martie 2005, cât și al comandantului cecen Șamil Basaev, ucis în iulie 2006.
Printre membrii diasporei cecene se bucura de o autoritate solidă. Tabloidul german Bild s-a grăbit să scrie despre el că era islamist, deși Hangoșvili s-a opus cecenilor care plecau să lupte în Siria.
Vezi și: Germania răspunde SUA: Trupele americane au costat Berlinul peste 500 de milioane de euro
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News