LICITAȚIE CORVETE. Viorel Manole: Pentru industria românească de apărare ar fi o nouă deziluzie!

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Corveta Gowind - Naval Group
EXCLUSIV
Corveta Gowind - Naval Group

Viorel Manole, directorul PATROMIL, precizează într-un interviu acordat pentru Defense România că transformarea achiziției corvetelor într-un contract Guvern la Guvern (n.r. - care nu prevede obligații de offset) ar fi o „nouă deziluzie”.

Viorel Manole spune că industria românească națională speră că fie se va adjudeca licitația, fie „în cel mai rău caz se va relua”.

Ar fi pentru noi o nouă deziluzie să de transforme într-o achiziție G2G (Guvern la Guvern). Aceste achiziții au fost în mod eronat trecute în legislația română, în care aceste contracte au fost introduse ca excepții la legea offset-ului.

Nu este normal ca celelalte țări din jurul nostru, mereu am dat exemplul Poloniei, să nu aibă o asemenea excepție, cum nu a fost normal ca noi să introducem excepția în lege”, a precizat Viorel Manole, într-un interviu acordat DEFENSE ROMÂNIA.

El a atras atenția urgenței unei asemenea achiziții, având în vedere situația geostrategică și geopolitică din zonă, dar și obligațiile „pe care le avem ca țară membră NATO și UE”. Viorel Manole și-a exprimat speranța că decidenții români vor stabili un câștigător al acestei licitații sau o vor relua cu o procedură simplificată, dar nu G2G.

 

Generalul Ciucă optează pentru G2G?

 

Directorul PATROMIL a amintit că inițial, în 2016, programul a fost acordat G2G, fără licitație. El a dezvăluit o discuție recentă pe care a avut-o în acest sens cu generalul Ciucă care ar fi precizat că singurele programe de înzestrare care funcționează sunt cele G2G.

Chiar recent am avut o discuție nu tocmai pe aceeași lungime de undă cu domnul general Ciucă, Șeful Statului Major al Apărării, în sensul în care el spunea că singurele programe care merg bine sunt cele G2G”, spune Viorel Manole, precizând că discuția a avut loc în cadrul unei întâlniri la care a participat și ministrul Gabriel Leș care s-a ferit de asemenea declarații și cu care industria românească a avut o relație fructuoasă de cooperare în perioada în care acesta deținea funcția de secretar de stat la Departamentul pentru Armamente.

Dacă se va întâmpla totuși acest scenariu iar programul va fi acordat Guvern la Guvern, Viorel Manole spune că industria de apărare românească se va agăța de o ultimă șansă și anume scoaterea din lege a lipsei de obligații offset la contractele G2G.

În sensul acesta el a amintit importanța offsetului pentru România, având în vedere că prin achiziționarea unui sistem de o asemenea complexitate ciclul de viață al echipamentelor este foarte lung, de ordinul zecilor de ani.

Abia „după achiziție vine efortul financiar și tehnic foarte mare”, a mai adăugat Viorel Manole care trage un semnal de alarmă pentru ca industria națională să nu fie exclusă din proces.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel