Ahmed al-Mismari, un purtător de cuvânt al grupării Armata Naţională Libiană, condusă de Khalifa Haftar, a susţinut, fără a prezenta dovezi, că mai mulți soldați turci au fost uciși în urma atacurilor. Turcia nu a comentat până la acesta ora declaraţiile purtătorului de cuvânt al LNA.
Aeroportul Mitiga este situat la 8 km de Tripoli și este controlat de forțele Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU. Aerodromul a fost în mod repetat ţinta atacurilor aeriene. În aprilie 2019, aeroportul a fost închis pentru o perioadă de timp din cauza atacurilor susţinute de armata mareșalului Haftar.
În cadrul unei conferinţe la Cairo, citat de RIA Novosti, Ahmed al-Mismari a susţinut că Armata Națională Libiană (LNA) a mareșalului Khalifa Haftar a atac în ultimele zile, în mod repetat, aerodromul Mitig din Tripoli, distrugând mai multe instalaţii militare care aparţineau Armatei Turce. Acesta a precizat că LNA a distrus mai multe sisteme radar şi sisteme de apărare aeriană.
În Libia, forțele generalului Khalifa Haftar sunt în război cu Guvernul de Uniune Naţională. Generalul libian Khalifa Haftar conduce o ofensivă împotriva Tripoli din aprilie. Potrivit ONU, peste 1000 de persoane au fost ucise în ultimele luni de la începutul operațiunii.
Generalul, în vârstă de 76 de ani, a fost anterior consilier al liderului libian Muammar Gaddafi, care a ajuns la putere după ce monarhia a fost răsturnată în 1969, dar a fost ucis de rebeli în 2011. Haftar a devenit unul dintre cei mai influenți adversari ai lui Gaddafi începând din anii 1990.
Trecând la ofensivă în aprilie împotriva Tripoli, mareşalul Haftar este susţinut de Rusia, Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Iordania, în timp ce GNA, sprijinit de ONU, beneficiază de asemenea de sprijinul Turciei şi Qatarului. Rusia este suspectată în special că îl sprijină pe mareşalul Haftar - vorbitor de rusă cu studii în fosta Uniune Sovietică - cu arme, bani şi mercenari din cadrul grupului rus Wagner, ceea ce Moscova neagă.
La o conferinţă internaţională la Berlin, în 19 februarie, au fost făcute promisiuni pentru încetarea ingerinţelor, încurajarea negocierilor şi respectarea embargoului asupra armelor. Cu toate acestea, lupte sporadice au loc aproape zilnic în apropiere de Tripoli şi arme continuă să intre în ţară. Confruntările între facţiunile rivale libiene nu au încetat de la căderea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, după o revoltă şi o intervenţie militară condusă de Franţa, Marea Britanie şi SUA.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News