Într-un comunicat de presă, compania naţională de petrol (NOC) a anunţat oprirea exporturilor către porturile Brega, Ras Lanuf, al-Sedra şi al-Hariga, considerate plămânii economiei libiene.
Acest blocaj va determina o scădere a producţiei ţării de la 1,3 milioane de barili pe zi la 500.000 şi un deficit de 55 de milioane de dolari pe zi, potrivit companiei.
Exporturile de petrol sunt principala sursă de venit naţional pentru Libia. În 2019, veniturile din exporturile de petrol au ajuns la aproximativ 42 de miliarde de dolari, conform NOC.
Oprirea exporturilor de aur negru este un semn de protest împotriva intervenţiei turce în ţară, potrivit triburilor şi forţelor loiale mareşalului Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi este în conflict cu guvernul de uniune naţională de la Tripoli (GNA), recunoscut de ONU, potrivit Agerpres.
Forţele pro-Haftar consideră că veniturile din petrol distribuite de GNA sunt folosite pentru a plăti luptători din afară, în special din Turcia.
Mareşalul Haftar, care în aprilie 2019 a efectuat un atac pentru cucerirea capitalei, este aşteptat să participe duminică la conferinţa internaţională privind Libia de la Berlin, organizată la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite, la fel ca rivalul său Fayez al-Sarraj, şeful GNA. Cei doi vor fi la Berlin, a declarat ministrul german de externe, Heiko Maas, cotidianului Bild.
Cele două tabere rivale din Libia respectă un armistiţiu de duminica trecută, la iniţiativa Moscovei şi Ankarăi, dar se acuză reciproc de "încălcări".
Sâmbătă, într-un articol publicat pe site-ul Politico, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Europa în legătură cu o resurgenţă a grupărilor jihadiste în cazul în care GNA este răsturnat şi şi-a exprimat determinarea de a proteja cu toate mijloacele guvernul libian recunoscut de ONU.
Dezordinea şi tulburările politice a afectat Libia din 2011, după răsturnarea şi execuţia dictatorului Muammar al-Gaddafi. Ţara nord-africană are în prezent două administraţii concurente: guvernul susţinut de ONU cu sediul în capitala Tripoli şi guvernul aliat cu Haftar cu sediul în oraşul Tobruk din estul ţării controlat de mareşal.
La conferinţa internaţională pentru soluţionarea conflictului armat din Libia ce va avea loc duminică la Berlin vor participa reprezentanţi din SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, Turcia, Italia şi ai ONU.
Recentul summit ruso-turc de la Moscova, menit să forțeze încetarea focului în Libia, s-a prăbușit după ce comandantul libian Khalifa Haftar a plecat din Rusia, fără a semna acordul de armistițiu propus. Unul dintre principalii susținători ai lui Haftar este Rusia, iar dorința sa de a semna acordul ridică mari semne întrebare, nu numai despre gradul de influență pe care Moscova îl are de fapt în Libia, dar și despre cât de greu este să pună capăt conflictului. Amintim şi faptul că, la inceputl luni, mai mulţi mercenarii ruși au fost transferaţi din Siria în Libia.
Rusia şi-a făcut pentru prima dată simtia prezenta în Libia, în septembrie 2019, după ce a trimis mercenari pe liniile de front din Tripoli pentru a sprijini Armata Națională Libiană (LNA), condusă de mareșalul Khalifa Haftar. Prezența Rusiei în Libia şi suportul pe care acesta îl oferă armatei lui Khalifa Haftar, a stârnind îngrijorare în Statele Unite și Europa.
Implicarea Rusiei în războiul din Libia ne amintește de rolul decisiv pe care l-a jucat în Siria, unde a susținut regimul președintelui Bashar al-Assad.
Armata mareşalului Khalifa Haftar, a fost la un pas să cucerească oraşul Tripoli cu ajutorul Rusiei
În Libia, forțele generalului Khalifa Haftar sunt în război cu Guvernul de Uniune Naţională. Recent a fost raportat că forțele generalului Haftar au capturat orașul de coastă Sirte, care se află la aproximativ 400 km de capitala Tripoli.
Generalul libian Khalifa Haftar conduce o ofensivă împotriva Tripoli din aprilie. Potrivit ONU, peste 1000 de persoane au fost ucise în ultimele luni de la începutul operațiunii.
Generalul, în vârstă de 76 de ani, a fost anterior consilier al liderului libian Muammar Gaddafi, care a ajuns la putere după ce monarhia a fost răsturnată în 1969, dar a fost ucis de rebeli în 2011. Haftar a devenit unul dintre cei mai influenți adversari ai lui Gaddafi începând din anii 1990.
Haftar este susținut de Egipt, Emiratele Arabe Unite și Rusia
În ultimii ani, a făcut mai multe călătorii la Moscova pentru a se întâlni cu ministrul rus al Apărării, Sergey Shoygu, cea mai recentă fiind în noiembrie 2018. La una dintre întâlnirile sale cu ministrul apărării rus a participat omul de afaceri Evgeny Prigozhin, care se afla în strânsă legătură cu compania militară privată Wagner.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News