Liber la Storm Shadow. Ucraina poate folosi rachetele britanice pentru a lovi în Rusia, dar trebuie să respecte două condiții

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Scalp / Storm Shadow - MBDA
Scalp / Storm Shadow - MBDA

După o întâlnire între președintele ucrainean Zelenski și guvernul britanic, ministrul Apărării John Healey a declarat că Ucraina nu are interdicție privind folosirea pe teritoriul Federației Ruse, a armelor și munițiilor furnizate de britanici.

Președintele Zelenski a participat în Marea Britanie la Summitul platformei Comunitatea Politică Europeană, ocazie cu care a discutat cu premierul britanic Keir Starmer pentru eliminarea restricțiilor care împiedică armata ucraineană să lovească pe teritoriul Rusiei cu arme furnizate de britanici.

Ulterior, ministrul britanic al apărării John  Healey a declarat că furnizarea de arme britanice Ucrainei „nu exclude lovirea țintelor militare aflate pe teritoriul Rusiei”.

Ministrul a declarat pentru BBC că au existat discuții intense în Marea Britanie despre problemele complexe, dar nu a dorit să intre în detalii.

Cu toate acestea, oficialul a subliniat și care sunt limitările de care Kievul trebuie să țină cont în utilizarea armelor britanice: rachetele din Marea Britanie trebuie utilizate de către Armata Ucrainei, iar loviturile trebuie să respecte ”normele și interdicțiile prevăzute de dreptul internațional umanitar”.

Cu alte cuvinte, Armata Ucrainei trebuie să lovească doar forțele, echipamentele, logistica și infrastructura, aflate pe teritoriul Federației Ruse, care sunt folosite de armata rusă în Războiul din Ucraina.

În timpul unei vizite în 10 Downing Street, Zelenski a mulțumit Marii Britanii pentru sprijinul constant al Londrei.

Zelenski a spus guvernului britanic că Ucraina s-ar putea apăra împotriva operațiunilor ofensive rusești și ar putea să-și asigure pozițiile și orașele din prima liniile, dacă forțele ucrainene și-ar putea extinde raza de acțiune a loviturilor dincolo de graniță, lovind în special aerodromurile militare rusești.

Starmer a promis că va dubla sprijinul și a subliniat că „determinarea politică de a fi alături de Ucraina nu se regăsește doar în Parlament, ci este în toată țara”.

Demersurile lui Zelenski au venit ca urmare a poziției mai precaute a Londrei, care nu accepta ca rachetele britanice Storm Shadow să fie folosite de ucraineni împotriva țintelor de pe teritoriul recunoscut internațional al Federației Ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel