Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Kaspar Galkin, a informat despre planurile Ministerului Apărării din Letonia de a semna un acord privind achiziționarea de sisteme NSM, scrie publicația letonă Delfi.
Potrivit acestuia, negocierile privind achiziționarea sistemelor de rachete antinavă NSM, fabricate de compania Kongsberg Defence & Aerospace sunt în desfășurare cu Statele Unite de la începutul lunii septembrie.
În prezent, aceste sisteme de rachete sunt în serviciu cu SUA, Norvegia, Germania, Australia, Canada, Marea Britanie, Polonia, Spania, iar România a semnat contractul pentru patru instalaţii mobile de lansare, încă din luna aprilie 2021.
Unul dintre avantajele sistemelor NSM este flexibilitatea. Sistemele de rachete pot fi instalate atât pe țărm (ca baterii de apărare de coastă), dar și pe puntea unei nave sau pe un șasiu auto.
De asemenea, ministerul leton al apărării continuă negocierile pentru achiziția a șase sisteme de artilerie cu rachete HIMARS, însă nu se știe încă când va fi încheiat contractul.
Fostul ministru al Apărării, Artis Pabriks, susținea, în toamnă, că achiziția HIMARS este planificată pentru următorii trei ani.
Pe fondul acțiunilor armatei ruse în Ucraina, SUA au aprobat un plan de consolidare a prezenței militare în statele baltice, conform căruia soldații americani și unitățile de echipament militar vor fi permanent în Letonia, pe bază rotațională.
În următorii ani, în țară vor fi staționate unități de artilerie și aviație americane, Washingtonul intenționând să-și sporească prezența atât în toate cele trei state baltice.
Citește și: România va dispune de NSM - „cea mai modernă apărare de coastă din lume”.
Măsurând aproape 4 metri lungime, NSM-urile sunt rachete de generația a cincea care utilizează senzori integrați și recunoaștere autonomă a țintei pentru a lovi cu precizie, de pe uscat, navele și țintele inamice, la distanțe de peste 100 de mile marine (115 mile) la viteze subsonice mari. Poate evita sistemele de apărare și cele radar ale inamicului zburând la nivelul mării și utilizând manevre evazive.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News