Publicitate
Chiar dacă cele două state au anunțat un număr mic de tancuri Leopard 2 și Abrams care vor fi donate Ucrainei, decizia e una istorică și deschide ușa larg unui ajutor militar mult mai consistent.
Mult mai important, Germania a dat și undă verde statelor care operează Leopard 2 să poată trimite tehnica în Ucraina.
Trebuie remarcat însă că primii care au făcut posibilă această decizie au fost britanicii care au anunțat livrarea tancurilor Challenger 2 către ucraineni.
„Multe țări au confirmat oficial disponibilitatea de a furniza tancuri, un total de 321 de tancuri grele de luptă vor ajunge în Ucraina”, a precizat diplomatul ucrainean.
Potrivit ambasadorului, termenele și calendarul de livrare diferă de la caz la caz.
Încă de la anunțul Berlinului și al Washingtonului a apărut întrebarea: Leopard 2 sau Abrams? Care tanc e mai performant și care se pliază mai mult pe nevoile Ucrainei.
Leopard 2 sau Abrams? Depinde de versiune
Transport al unui tanc Abrams M1A2 american. Foto: U.S. Army
Desigur, un răspuns exact nu se poate oferi în contextul în care fiecare dintre cele două modele dispune de diferite versiuni. Astfel că o comparație e greu de realizat.
Spre exemplu cea mai avansată versiune a Leopard 2 e A7. Leopard 2A7 dispune inclusiv de sistem activ de protecție Trophy.
În versiunea americană modernizată Abrams M1A2 SEPV3, tancurile au integrate americane au și ele integrate sistemul de protecție Tropy. Această versiune a fost achiziționată spre exemplu de Polonia.
În funcție de versiune ambele tancuri dispun de sisteme de comandă şi control digitalizate care permit tancului să facă un schimb continuu și automat de informații, să urmărească rapid locația vehiculelor militare aliate pe câmpul de luptă, să identifice pozițiile inamice și să proceseze informaţiile primite de la sistemele de artilerie.
Avantaje și dezavantaje la modul general
Generalul (r.) Dan Grecu, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată săptămânal de DefenseRomania, vorbind despre Leopard 2 și Abrams, a trasat câteva linii generale. În opinia sa acestea sunt printre cele mai bune tancuri din lume.
„Abrams e un tac extraordinar. E în topul tancurilor grele împreună cu Leopard 2. Dar uitați-vă că aceste tancuri sunt utilizate de SUA ori de state arabe care au resurse mari. Abrams e un tanc foarte scump.
Din punct de vedere al caracteristicilor și al capacităților Abrams și Leopard 2 sunt asemănătoare. Sistemele de conducere, tunul, țeava, inclusiv mitralierele sunt asemănătoare. Deoarece în anii 1970 a fost un proiect comun americano-german care a produs tancurile.
Americanii au dezvoltat în baza proiectului Abrams, nemții Leopard. Abrams e mai scump decât Leopard 2. Raportul e cam 1,5 la 1. La greutate e puțin mai greu Abrams, dar are nevoie de o logistică puternică deoarece e un consumator mare de carburant. În comparație Leopard 2 e dotat cu un motor Diesel.
(...) Aș mai adăuga că pregătirea pentru Abrams e mai sofisticată decât în cazul Leopard. În rest ca performanțe tancurile sunt foarte bune. Aici e o dispută mai ales la nivel de producător care e mai tare. Sunt ambele tancuri extraordinare”, a conchis generalul (r.) Grecu.
Leopard 2 deține un motor diesel de 1500 CP V12 și poate atinge o viteză de 72 km pe oră. Greutatea tancului este de 55 tone și are o lungime de 9.9 metri. Autonomia Leopard 2 este de aproximativ 280 kilometri. Puterea de foc principală e reprezentată de un tun de 120 mm cu 42 de proiective 2x7,62 mm.
În comparație, Abrams versiunea M1 e dotat cu un motor Honeywell de 1.500 CP și poate atinge o viteză de 68 km pe oră. Tancul are o greutate de 70 de tone și o lungime de 9.7 m. Autonomia Abrams e mult mai mare, e de 420 kilometri, dar consumul e pe măsură. Puterea de foc principală e tot un tun de 120 mm cu 40 de proiectile 2x7,62 mm + 1x12,7 mm.
Comparație între mai multe tancuri realizată prin date generale tehnice. Foto: NYBreaking.com
Leopard 2 sau Abrams, o decizie pe care va trebui să o ia și România
Amintim că anul trecut, cu ocazia Paradei Naționale de 1 Decembrie - Ziua Națională a României - generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a confirmat interesul României pentru achiziția de tancuri.
„Există în programul pe termen mediu și lung al Armatei României și un program de înzestrare cu tancuri. Va veni și rândul lor. Nu pot intra în detalii, programul este în analiză și în fundamentare și va intra în anul următor (n.r. 2023)”, spunea generalul Spînu la vremea respectivă.
Potrivit informațiilor noastre, România a semnat deja o scrisoare de intenție pentru achiziția de tancuri Abrams. Există însă și o soluție europeană pe care decidenții ar putea să o aleagă, e vorba de tancuri germane Leopard.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News