„Are un blindaj destul de slab, un tun de calibru 105 mm... Desigur, este profitabil pentru producător să vândă aceste tancuri... Dar m-aș gândi înainte de a le comanda”, a precizat expertul, citat de publicația ucraineană Unian.
Potrivit lui Jdanov, Leopard 1 a fost scos din producție în 1984, iar principala problemă este că muniția pentru el nu a fost produsă de mult timp.
Expertul a recunoscut că aceste tancuri pot fi utile doar ca mijloace blindate secundare de luptă (mașinile de luptă ale infanteriei – nota autorului) și vehicule de sprijin pentru infanterie (transportoarele blindate – nota autorului).
Tancuri Leopard 1 - Germania este gata să vândă tancuri vechi Ucrainei
Germania a aprobat, recent, planurile producătorului german de armamente Rheinmetall de a vinde, Ucrainei, vechile tancuri Leopard-1 pentru o sumă totală de peste 100 de milioane de euro.
Pe 3 februarie, analistul politico-militar ucrainean, Alexander Kovalenko, s-a opus ferm transferului tancurilor Leopard-1 în Ucraina: „Dacă aș fi comandant de regiment, atunci în viața mea nu mi-aș pune luptătorii în aceste tancuri, știind că se vor duela cu T-72B3, T -80BVM sau T-90M „Proriv”.
Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina va primi peste 100 de tancuri de luptă de tipul Leopard 1A5 de la mai multe ţări europene, relatează DPA.
Cel puţin trei batalioane ar urma să fie echipate cu aceste tancuri până în primul sau al doilea trimestru al lui 2024, a declarat politicianul german cu prilejul vizitei, care a fost ţinută secretă din motive de securitate. Pistorius nu a precizat ce ţări europene în afară de Germania vor furniza tancuri Leopard 1.
Potrivit publicației Business Insider, Guvernul Germaniei va hotărî, pe 7 februarie, dacă aprobă exportul a 187 de tancuri Leopard-1 în Ucraina. Dintre acestea, 99 provin de la Compania de construcții autovehicule Flensburg (FFG), iar 88 de la Rheinmetall. Deși cele 187 de tancuri reprezintă o forță impresionantă, acestea nu vor putea ajunge prea curând pe front, deoarece majoritatea sunt defecte și trebuie reparate.
Tanc de luptă Leopard 1. Foto: Armata germană
Comentariul autorului: Pentru a face față luptelor din Ucraina, Forțele Armate Ruse au adus, la rândul lor, pe front, vechile tancuri T-62, produse între anii 1961–1975 și care sunt echipate cu tunuri de calibru 115 mm. Potrivit surselor media ucrainene, rușii ar fi folosit aceste tancuri mai mult ca sisteme de artilerie cu rază scurtă de acțiune, decât să le angajeze efectiv în atacuri, situații în care s-ar fi confruntat cu tancurile ucrainene T-64 și T-72 dintr-o generație mai nouă.
De asemenea, în situații limită de apărare, când nu se mai dispune de tehnică de luptă performantă, se folosesc absolut toate armamentele aflate la dispoziție. Într-o situație asemănătoare s-au găsit militarii ucraineni care au luptat la Mariupol. În cele din urmă, aceștia au rămas doar cu armamentul ușor de infanterie și totuși au rezistat suficient de mult timp pentru a permite regruparea trupelor ucrainene pe alte direcții.
Până acum, comandanții ucraineni de la toate nivelurile (strategic, operativ și tactic) au acționat deosebit de înțelept, desigur consiliați și de experți occidentali, în special cei americani, și,cel mai probabil, vor folosi tancurile Leopard-1 exact acolo unde vor cele mai potrivite.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News