În linii generale, legea prevede repatrierea, prin transfer tehnologic, a 80% din valuta plătită în achiziția unei tehnici militare.
„Foarte multe țări și-au construit industrii întregi datorită transferului de tehnologie și cooperării industriale din cadrul programelor”, a precizat Viorel Manole în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania.
„Legea este învechită. Cred că suntem singura țară membră a UE și NATO care are o lege de offset care datează dinaintea aderării la UE și NATO. Dar chiar și așa, noi ar trebui ca la fiecare achiziție să repatriem 80% din valuta pe care o dăm”, mai precizează reprezentantul PATROMIL.
Contractele Guvern la Guvern și excepția de la offset, marea durere a industriei de apărare
Contractele semnate fără licitație prin procedură G2G sunt exceptate de la obligațiile de offset. O procedură care a fost adăugată în 2011. În acest sens, Viorel Manole subliniază că industria română nu se opune contractelor G2G, care se desfășoară mult mai rapid decât licitațiile, dar cere insistent ca înainte de atribuirea lor legea să fie modificată și să prevadă și în acest caz obligația de offset.
„Miniștrii Apărării și cei ai Economiei ne-au promis în nenumărate rânduri că problema se va rezolva. Avem deja un an de atunci. Legea offset-ului datează din 2001.(...) Ne-am adresat miniștrilor Apărării și Economiei să îndrepte ceea ce s-a stricat în 2011 când s-au făcut niște adăugiri în zona excepțiilor de la obligațiile de offset a contractelor Guvern la Guvern (n.r. - G2G).
Această lege a offset-ului datează din 2001, ea a fost modificată în sens negativ pentru industria românească. Ni s-a promis că în regim de urgență vor fi scoase măcar aceste excepții (...) Noi am avut discuții clare, amicale și profesioniste cu MApN și Ministerul Economiei. Ni s-a promis, dar nu s-a întâmplat. Dacă în continuare în programele de înzestrare decidenții vor prefera contractele G2G, cred că e o problemă cu buna credință. Sunt de acord că aceste contracte sunt preferabile, dar să modificăm înainte legea offset-ului”, a precizat directorul PATROMIL.
Întrebat cât de dificil e de modificat această lege din punctul de vedere al cadrului birocratic legislativ, Viorel Manole a conchis: „În maximum o lună s-ar putea modifica. Deja textul este scris, a fost negociat. El trebuie doar să intre din nou în comisiile de apărare din cele două Camere ale Parlamentului, apoi să fie votat în plenul reunit”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News