Lecție și pentru România? Varșovia negociază la sânge offsetul, inclusiv pentru achiziția elicopterelor americane AH-64E Apache

Apache, foto: Lockheed Martin / Facebook
Apache, foto: Lockheed Martin / Facebook

Polonia desfășoară unul dintre cele mai ample procese de achiziții militare din Europa, cheltuielile pentru Armată depășind deja 4% din PIB.

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale din Polonia, Paweł Bejda, va semna două acorduri de compensare (offset) cu Boeing și General Electric în legătură cu achiziționarea a 96 de elicoptere AH-64E Apache.

Potrivit anunțului ministerului polonez, acordurile vor fi semnate în scurt timp, pe 5 august, acestea reprezentând o continuare a strategiei de compensare legată de achiziționarea de elicoptere Apache, ai căror primi pași au fost făcuți în septembrie 2022.

La acel moment, Polonia și-a anunțat pentru prima dată intenția de a achiziționa cele 96 de aparate.

În septembrie 2023, au fost încheiate primele acorduri de compensare cu Lockheed Martin, în baza cărora s-a acordat industriei poloneze licență pentru efectuarea operațiilor de întreținere și reparații la radarele și sistemele de ghidare ale rachetelor utilizate în AH-64E.

Chiar dacă unii analiști polonezi nu exclud ca numărul de elicoptere AH-64E Apache cumpărate de Varșovia să fie mai mic (costul celor 92 de elicoptere, de aproximativ 12 miliarde de dolari, fiind unul amețitor chiar și pentru Polonia), noile acorduri de offset cu Boeing și General Electric sunt considerate de presa poloneză de specialitate ca fiind de o importanță deosebită.

Acordul cu Boeing va asigura sprijinul pentru operarea elicopterelor în sine, care este un element cheie în întregul proces de achiziție. La rândul său, acordul cu General Electric va acoperi suportul pentru motoare, nu doar pentru cele instalate în Apache, ci și pe alte platforme moderne care vor fi introduse în armata Poloneză.

În paralel, sunt în desfășurare discuții privind închirierea de elicoptere AH-64D Apache uzate, care ar permite echipajelor și personalului de la sol polonez să se antreneze înainte de livrarea aparatelor contractate, planificată pentru 2028-2032.

Acordul interguvernamental în curs de pregătire, care urmează să fie semnat la scurt timp după finalizarea acordurilor de compensare, va acoperi achiziția tuturor celor 96 de elicoptere AH-64E, potrivit site-ului polonez Defence24.

Discuțiile privind cumpărarea elicopterelor Apache au fost prelungite de partea poloneză pentru că a acordat importanță „finalizării tuturor aspectelor” legate de procedurile de achiziție și compensare, în special privind pachetul de instruire și infrastructura necesare, asupra cărora s-a ajuns mai greu la un acord clar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel