„Lecția” Afganistan. Coreea de Sud vrea să își controleze ea trupele în caz de război. În prezent, în caz de conflict, comanda e la SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata Coreei de Sud, sursă foto: Ministerul Apărării de la Seul
Armata Coreei de Sud, sursă foto: Ministerul Apărării de la Seul

Cele întâmplate în aceste zile în Afganistan a ridicat din nou la Seul discuția cu privire la transferul controlului operațional al Forțelor Armate sud-coreene în cazul unui conflict militar.

Așa cum era de așteptat, China a folosit retragerea americanilor pentru a calibra aparatul de propagandă, ținta fiind bineînțeles Taiwanul.

Însă tot în Asia, de data aceasta un aliat al SUA, reia discuția despre controlul operațional al Forțelor Armate sud-coreene în cazul unui război. Seulul ridică din nou această problemă în contextul Afganistanului.

Reamintim cititorilor noștri, că în prezent, prin Autoritatea de Control Operațional (OPCON), în cazul unui conflict militar, controlul trupelor din Coreea de Sud e efectuat de un general american. Seulul a adus în discuție de mai multe ori controlul propriei armate în caz de conflict.

Acest subiect a fost pe agenda Washingtonului și Seulului sub administrația Trump, însă nu s-a ridicat până în prezent problema OPCON sub administrația Biden. Transferul controlului este unul din obiectivele actualului președinte sud-coreean Moon Jae-in.

De precizat că în prezent aproximativ 28.500 de soldați americani se află în Coreea de Sud.

Publicația de specialitate Opex360 precizează că Song Young-gil, liderul Partidului Democrat, formațiune aflată la guvernare în Seul, a vorbit despre transferul controlului forțelor armate.

„Retragerea americanilor din Afganistan subliniază necesitatea ca Coreea de Sud să reia rapid controlului operațional al Forțelor Armate sud-coreene în caz de război”, a precizat acesta.

 

Coreea de Sud consideră o „calomnie” comparația ei cu Afganistanul. Se poate apăra singur Seulul de Coreea de Nord?

 

Reacția oficialului sud-coreean vine după ce jurnalistul Marc Thiessen, editorialist la Washington Post și cel care între 2004 și 2009 se ocupa de discursurile președintelui George W. Bush, a precizat „armata nord-coreeană e mai avansată decât talibanii. Ideea e că Sudul nu se poate apăra fără ajutorul SUA. Dacă nu sunteți de acord cu asta putem retrage trupele și economisi miliarde de dolari anual”.

Opinia sa e împărtășită și de Condoleezza Rice, fost secretar de stat în timpul administrației George W. Bush. Aceasta nu crede că Seulul are puterea de a descuraja singur Coreea de Nord.

În Coreea de Sud aceste afirmații nu au fost primite foarte bine. La nivel diplomatic, Song Young-gil, liderul partidului aflat la guvernare, a denunțat comparația. 

„E o calomnie să comparăm armata și economia Coreei de Sud cu cele ale Afganistanului”, a precizat acesta, care a subliniat faptul că armata sud-coreeană dispune de tehnică foarte modernă de luptă.

Cu toate acestea, Song Young-gil a recunoscut că alianța dintre Seul și Washington rămâne fundamentală pentru a menține un echilibru al puterii, precum și pacea în Asia de Nord-Est, însă e de părere că țara sa trebuie să preia controlului operațional al Forțelor Armate sud-coreene în cazul unui conflict militar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel