După cum se știe, în anul 1987, președintele american de atunci, Ronald Reagan, și liderul sovietic, Mihail Gorbaciov, au semnat Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază intermediară de acțiune (INF). Convenția interzicea părților semnatare să producă, să testeze și să desfășoare rachete terestre cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri. Restricția s-a aplicat și instalațiilor de lansare a acestora.
În 2019, SUA, sub președintele de atunci, Donald Trump, s-a retras din tratat, invocând ca motiv încălcarea de către Rusia a obligațiilor sale. Moscova a respins acuzațiile și a confirmat ulterior rezilierea acordului. În același timp, Moscova a susținut că va respecta în continuare condițiile tratatului, pe baza unui moratoriu unilateral.
,,Este evident că moratoriul nostru privind desfășurarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune nu mai este practic viabil și va trebui abandonat. SUA au ignorat cu aroganță avertismentele Rusiei și Chinei și, în practică, au trecut la desfășurarea de arme din această clasă în diferite regiuni ale lumii”, a spus Lavrov.
În acest context, șeful diplomației ruse a menționat utilizarea recentă a rachetei rusești cu rază medie de acțiune Oreshnik, pe care armata rusă a tras-o asupra orașului ucrainean Dnipro luna trecută. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat la acea vreme că Rusia a făcut acest lucru ca răspuns la atacurile armatei ucrainene asupra teritoriului rusesc cu rachete americane și britanice. Ucraina se apără de agresiunea militară rusă pe scară largă de aproape trei ani.
,,Testul recent al celui mai recent sistem hipersonic cu rază medie de acțiune Oreshnik, pe care l-am efectuat în condiții de luptă, a demonstrat în mod convingător capacitățile și determinarea noastră de a implementa măsuri compensatorii”, a precizat Lavrov în interviu.
În urmă cu câteva zile, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ruse, Valery Gerasimov, a declarat că problema controlului internațional al armamentelor este de domeniul trecutului, din cauza lipsei de încredere dintre Rusia și Occident. Potrivit acestuia, Moscova va folosi armele pe care le consideră adecvate ca răspuns la orice amenințare la adresa securității sale.
În ultimii ani, mai multe tratate din domeniul controlului armelor au încetat să se mai aplice. Întrebat dacă Rusia se va retrage din tratatul New START, care limitează numărul de arme nucleare strategice, înainte de expirarea acestuia în 2026, Lavrov a spus că în prezent nu există condiții pentru un dialog strategic cu Washingtonul.
Relațiile dintre Moscova și Washington sunt acum descrise ca fiind cele mai proaste de la criza rachetelor cubaneze din 1962. Acestea au fost exacerbate de invazia rusă în Ucraina, când Statele Unite, conduse de actualul președinte, Joe Biden, au trecut de partea Kievului atacat. În ianuarie, administrația din SUA se va schimba, iar Donald Trump se va întoarce la Casa Albă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News