Informații anterioare furnizate de Wall Street Journal au indicat că echipa lui Trump ia în considerare un plan de a amâna aderarea Ucrainei la NATO cu cel puțin 20 de ani, în schimbul aprovizionării continue de arme occidentale și desfășurării forțelor de menținere a păcii europene pentru a monitoriza încetarea focului.
Lavrov a declarat că propunerea, așa cum este vehiculată neoficial pe surse și cum apare parțial în interviul lui Trump din 12 decembrie, sugerează „înghețarea ostilităților de-a lungul liniei actuale de contact și transferul către Europa a responsabilității de a se confrunta cu Rusia”.
„Cu siguranță nu suntem mulțumiți de propunerile care circulă în numele reprezentanților echipei președintelui ales”, a declarat Lavrov, respingând în mod specific ideea introducerii forțelor de menținere a păcii europene în Ucraina.
Datele existente în prezent sugerează că Trump a discutat aceste idei în timpul întâlnirii din 7 decembrie de la Paris cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele francez Emmanuel Macron.
Se pare că Trump ar fi subliniat necesitatea ca Europa să preia conducerea în descurajarea agresiunii ruse.
Lavrov a menționat că Moscova nu a primit semnale oficiale de la Washington cu privire la aceste propuneri, adăugând că politica rămâne sub administrația Biden până la instalarea lui Trump, pe 20 ianuarie.
Lavrov a exprimat dorința Rusiei „de a se angaja” în discuții cu noua administrație americană, cu condiția ca Washingtonul să facă „prima mișcare” pentru a restabili dialogul întrerupt după începutul invaziei Rusiei.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 26 decembrie că Rusia își propune să „încheie conflictul” în 2025, reiterând în același timp speranțele pentru un succes pe front. În urma comentariilor lui Putin, Lavrov a ridiculizat posibilitatea unei încetări a focului, adăugând că „o încetare a focului este un drum spre nicăieri”.
Putin și-a exprimat deschiderea către dialogul cu Trump, dar a menținut cererile ferme ale Rusiei, inclusiv excluderea concesiilor teritoriale făcute Ucrainei și respingerea fără termen a aderării acesteia la NATO.
În pofida afirmațiilor hazardate făcute de Trump în timpul campaniei electorale, potrivit cărora va putea obține pacea „în 24 de ore”, echipa sa încă nu a anunțat oficial niciun pas concret pentru a pune capăt războiului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News