Pe rețelele de socializare s-a viralizat reportajul. E vorba de un reportaj publicat luna trecut în aprilie, în care militari ucraineni împărtășesc opiniile asupra APR-40.
Ce știm despre armele românești trimise Ucrainei?
Lansator românesc APR-40 în Ucraina
Tot ce știm despre prezența armelor românești pe frontul din Ucraina e de pe imaginile surprinse pe front și analizate inclusiv de DefenseRomania.
Astfel, printre altele, ucrainenii au primit din partea României blindate TAB-71 amfibii, obuziere, lansatoare APRA-40 de 122 mm - care au stat și la baza dezvoltării viitoarelor LAROM - și numeroase cantități de muniție de 152 mm și 122 mm, dar și aruncătoare de grenade.
Au mai fost trimise Ucrainei și aruncătoare de grenade AG-7 și AG-9 precum și mitraliere grele DshKM de 12.7 mm, plus multe altele.
Lansatoare APR-40 de 122 mm, pe frontul din Ucraina. Imagini publicate într-un reportaj de pe front
Aruncătoarele APR-40 sunt în dotarea nou formatei Brigăzii 118 Mecanizată a Ucrainei iar televiziunea 5 Kanal TV a realizat recent un reportaj despre utilizarea acestora.
În ciuda problemelor tehnice ale bătrânelor lansatoare, ucrainenii sunt mulțumiți.
Unul din militarii ucraineni spune că deși sunt uzate, lansatoarele își fac treaba. „Am parcurs într-o zi 550 de kilometri, dar ne-am oprit la fiecare 10 ore pentru a turna 10-15 litri de apă pentru că „fierbea” mașina”, precizează militarul ucrainean.
Interesant e că, potrivit ucrainenilor, lansatorul a fost primit în stare nefuncțională, dar a fost reparat de ucraineni.
Militarul ucrainean a adăugat ca plus că e nevoie de doar un minut și jumătate pentru ca echipajul să se coordoneze și să lovească, iar lansatorul românesc poate lansa 40 de rachete în 30 de secunde.
Reportajul publicat de ucraineni despre lansatoarele românești de 122 mm APR-40 pe front
Trebuie precizat că despre prezența lansatoarelor românești pe front se știa încă din 2023.
APR-40 e de fapt varianta sub licență românească a lansatorului sovietic BM-21 Grad.
Lansatoarele românești au fost produse de Aerostar în perioada 1970-1980.
Paralel cu APR-40, România a produs lansatorul APR-21, mai mic, iar principala diferență între cele două era numărul de rachete lansate. Versiunea mai grea, care se pare că a ajuns acum în Ucraina, dispune de o unitate de foc cu 40 de rachete cal 122 mm (sistemul Grad).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News