Lansări de rachete rusești în Marea Neagră. Complexul staționar Utes a lansat o rachetă Progress, care a fost interceptată de fregata Amiral Essen

Ionel Copcea |
Data publicării:

Postul de televiziune Zvezda al Ministerului rus al Apărării a informat, pe 30.07.2020, că echipajele fregatei Amiral Essen și complexului de rachete de coastă Utes din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au executat un exercițiu tactic cu dublă partidă.

În timpul activităților, echipajul de luptă al complexului a desfășurat algoritmi de acțiune, în urma descoperirii unei nave a adversarului convențional, și a executat lansarea unei rachete Progress asupra țintei navale. La rândul său, echipajul fregatei Amiral Essen a început să escorteze ținta, iar la apropierea acesteia la distanța optimă, a distrus-o cu ajutorul complexului de rachete antiaeriene Shtil.

Rezultatele lansărilor de rachete, traiectoria de zbor a țintei complexului Utes și distrugerea acesteia cu o rachetă antiaeriană navală au fost monitorizate de aparate de zbor fără pilot ale Aviației Navale și Apărării Antiaeriene a FRMN.

Pentru asigurarea securității navigației, raionul de desfășurare al exercițiului a fost închis de către nave de luptă și auxiliare din compunerea flotei.

 

Comentariul autorului: Lansările de rachete au fost executate în cadrul exercițiului naval al FRMN, care a început în acvatoriul Mării Negre pe 29 iulie 2020. Între altele, acesta include desfășurarea de antrenamente în compunerea grupurilor tactice privind ducerea luptei navale, apărarea antiaeriană și antidiversiune, precum și de distrugere a unor ținte maritime și de coastă.

Pentru participarea la exercițiu, pe mare au ieșit fregatele Amiral Essen și Pytlivy, nava de patrulare Dmitri Rogachev, navele mici purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo și Ingushetia, navele mari de desant Cezar Kunikov și Saratov, precum și o serie de nave auxiliare.

Complexul staționar de rachete de coastă Utes, dotat cu rachete de croazieră antinavă P-35 Progress, cu o bătaie de până la 300 de kilometri, este bazat în puțuri subterane. Acesta este amplasat în sudul Peninsulei Crimeea, în zona Cape Aja, în proximitatea localității Rezervnoe. Complexul face parte din Brigada 15 Rachete și Artilerie de Coastă - Sevastopol a Corpului 22 Armată - Simferopol din cadrul Trupelor de Apărare de Coastă ale FRMN, care include patru divizioane de rachete (trei mobile și unul staționar). Două divizioane sunt dotate cu complexe de rachete de tip Bastion, cu rază lungă de acțiune, unul cu complexe Bal, cu rază scurtă de acțiune, și unul cu complexe Utes.

Divizionul de rachete de coastă Utes din cadrul FRMN, care este comandat de locotenent colonel Serghei Slesarev, execută trageri de luptă destul de rar (de regulă, de două ori pe an). Acestea sunt foarte costisitoare și necesită un sprijin logistic foarte serios, fiind nevoie de închiderea spațiului aerian și a acvatoriului maritim pe o suprafață de mai multe zeci de kilometri pătrați.

Ultimele lansări de rachete antinavă cu complexul Utes au avut loc pe 09 ianuarie 2020, în cadrul exercițiului comun de amploare al FRMN și Flotei de Nord, care a fost executat, în prezența președintelului rus, Vladimit Putin, și a ministrului apărării, general de armată Serghei Șoigu, în Marea Neagră.

Lansări similare au fost efectuate și în lunile aprilie și iulie 2019. De fiecare dată, complexul a lansat câte două rachete antinavă Progress, care au fost distruse cu rachete antiaeriene Shtil de la bordul fregatei Amiral Makarov.

În anul 2019, publicația americană The National Interest a informat despre retehnologizarea complexului de rachete de Utes din Crimeea și despre dotarea acestuia cu rachete noi, cu rază lungă de acțiune și supermanevrabile. Comentatorul publicației, Michael Peck, a denumit divizionul staționar de coastă din Crimeea “un adevărat ucigaș al flotei americane”. După cum s-a precizat în articol, complexul de rachete de coastă a fost construit încă din perioada sovietică, iar după integrarea Crimeii în Federația Rusă acesta a suferit o modernizare serioasă. “Întărirea apărării de coastă din Crimeea este determinată de temerile Federației Ruse privind o eventuală invazie occidentală în Marea Neagră și de hotărârea Moscovei de a păstra peninsula”, a menționat autorul.

De asemenea, pe 28 mai 2019, și directorul general al societății NPO Mashinostroyenia din Reutov, Aleksandr Leonov, care a informat despre începerea lucrărilor la retehnologizare a complexului subteran de rachete de coastă Utes din Crimeea, a apus că acesta este o armă teribilă, care poate distruge forțele de suprafață ale adversarului. “O singură rachetă este suficientă pentru a scoate din funcțiune orice tip de navă, fie că este vorba despre crucișătoare, fregate, nave de desant sau nave purtătoare de rachete”, a precizat Leonov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel