Lansarea urma să aibă loc în pofida avertismentelor prin care Statele Unite au transmis Iranului că ar trebui să evite astfel de activităţi. "Eşecul a fost cauzat de anumite probleme tehnice şi racheta a explodat, dar tinerii noştri ingineri lucrează pentru remedierea problemei", a declarat oficialul iranian pentru Reuters, vorbind sub protecţia anonimatului. El a refuzat să ofere alte detalii.
Un oficial american, care a vorbit tot sub protecţia anonimatului, a confirmat că Iranul a suferit un eşec în cadrul unei misiuni ce viza lansarea unui satelit. Reprezentanţii Statelor Unite, inamicul declarat al Iranului de mulţi ani, se tem că tehnologia rachetelor balistice cu rază lungă de acţiune, folosită pentru plasarea sateliţilor pe orbită, ar putea fi utilizată şi pentru lansarea unor focoase nucleare.
Autorităţile de la Teheran neagă acuzaţia formulată de americani, potrivit cărora acea activitate ar fi o acoperire pentru dezvoltarea de rachete balistice. Imagini obţinute din satelit şi publicate de Planet Labs Inc. arată un nor gros de fum negru care s-a ridicat deasupra rampei de lansare iraniene.
O tentativă a Iranului de lansare a unui satelit a suferit un eşec în ianuarie, a precizat Mohammad Javad Azari-Johromi, ministrul iranian pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.
Ministrul Jahromi a spus că Iranul va lansa trei sateliţi pe orbită până în luna martie, în pofida presiunilor exercitate de Statele Unite pentru a stopa programul de dezvoltare a rachetelor balistice demarat de autorităţile de la Teheran.
La jumătatea lunii august, acelaşi ministru a dezvăluit că Iranul se pregăteşte pentru lansarea unui satelit naţional de telecomunicaţii, denumit Nahid 1 (Venus 1).
Iranul a lansat primul său satelit, Omid (Hope), în 2009, iar cel de-al doilea, Rasad (Observation), a fost trimis pe orbită în iunie 2011. Guvernul de la Teheran a anunţat în 2012 că a plasat cu succes pe orbită cel de-al treilea satelit fabricat în Iran, Navid.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News