Inovațiile adoptate pentru a permite Forțelor Aeriene Ucrainene să utilizeze armele furnizate de partenerii săi occidentali au stârnit mult interes din partea analiştilor militari, mai ales că actualul conflict militar este caracterizat şi de multă improvizaţie.
Este cu atât mai inedit cu cât armata ucraineană a devenit ''un mix'' de echipamente de tip sovietic și de tip occidental, complet diferite ca natură, dar care funcționează împreună ca urmare a unor modernizări și adaptări.
Imaginile prezentate într-un scurt material video de Brigadă 831 de Aviație Tactică a Ucrainei, pe 19 februarie 2024, arată cum un Su-27 ucrainean utilizează rachete anti-radar AGM-88 HARM. De remarcat este modul în care cea mai mare parte a spațiului din cabina de pilotaj este ocupată de o tabletă.
Ecranul afișează o hartă și alte informații. În dreapta tabletei se află și un dispozitiv dedicat navigație prin satelit, astfel încât este puțin probabil ca ambele dispozitive să aibă rolul de a indica locația curentă a aeronavei, un tip de informație redundantă pentru a fi afișată de două ori, sunt de părere analiştii ucraineni ai publicaţiei Defense Express.
Când a fost publicat, materialul video a provocat inițial confuzie și speculații cu privire la rolul unei tablete obișnuite în interiorul cabinei de pilotaj. O nouă înregistrare video, datată 24 aprilie, arată un cadru identic în care o rachetă AGM-88 HARM este lansată de un Su-27.
Wild Hunt...
— 831 st tactical aviation brigade (@831TABr) April 24, 2024
????We burn out evil spirits!@KpsZSU @PvK_Center_UA pic.twitter.com/SkYdbT4Zgr
Deși, de data aceasta, se pare că tableta nu mai este prezentă pe panoul de instrumente al aeronavei. Se pare că, de fapt, tableta este necesară pentru aceste misiuni de luptă, după cum a dezvăluit William LaPlante, subsecretar al apărării pentru achiziție din cadrul Departamentului american ăl de Apărării.
,,Cooperând cu ucrainenii, am reușit să utilizăm multe arme occidentale și să le facem să funcționeze pe avioanele lor, unde, practic, sunt controlate de către pilot cu ajutorul unui iPad. Iar ei îl utilizează în timpul conflictului la o săptămână după ce i-l trimitem", a declarat LaPlante, citate de publicaţia The War Zone.
Analiştii militari de la publicaţia The War Zone conchid, de asemenea, că tableta joacă un rol cheie în modul în care pilotul comanda lansarea unei rachete, foarte posibil, prin intermediul mijloacelor de conectare fără fir, de exemplu, Bluetooth. De asemenea, tableta poate primi date în timp real din alte surse despre poziţia țintei, dar şi despre condițiile operaționale.
Potrivit Defense Express, dacă această presupunere este corectă, atunci înseamnă că tehnicienii din domeniul militar au reușit să creeze practic un sistem paralel de control al armelor, folosind ca bază o tabletă, care a fost imediat integrat într-o rețea centralizată pentru schimbul de date destinate luptei.
În plus, a fost realizat cu modificări minime ale aeronavei, ale sistemelor sale de la bord etc. Deși această opțiune nu este câtuși de puțin perfectă și convenabilă, este o alegere pragmatică, deoarece Ucraina nu își permite luxul de a aștepta o perioadă lungă de timp, chiar ani, pentru a integra toate sistemele moderne "așa cum trebuie" pe o aeronavă.
Mai ales dacă acest "mod corect" necesită un timp inadecvat, de exemplu, MBDA a declarat că a avut nevoie de 1,5 ani pentru a integra rachetele Taurus în avioanele F-16, în ciuda faptului că acest avion este deja complet digital.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News