Expansiunile de populație din centrul și sudul Asiei deja se fac simțite în Rusia și, pe termen lung, vor urma și cele din China, țara cu cea mai mare populație a lumii și, de asemenea, cu o densitate foarte ridicată pentru o țară atât de mare. În aceste condiții, războiul pe care Moscova l-a lansat în Ucraina, este unul strict populațional pentru Rusia.
Problema numărului mare de copii ucraineni din teritoriile ocupate de Rusia, despre care nu se mai știe nimic, și faptul că Moscova este dispusă să ofere SUA – adversarul său tradițional - anumite drepturi de exploatare a minereurilor și pământurilor sale rare, extrem de valoroase în competiția mondială, întărește ipoteza că pe Rusia o interesează în primul rând populația Ucrainei pentru că teritoriu și bogății naturale are din belșug, putând să dea chiar și adversarilor săi, desigur cu condiția să primească la schimb ceea ce o interesează.
În scenariul în care, Rusia va controla estul Europei, problema populațională a Rusiei se ameliorează iar dacă va reuși să scoată SUA din Europa și să ia sub control și vestul continentului, atunci problema populațională a Rusiei dispare definitiv și poate discuta de la egal la egal cu SUA și China.
Desigur, Rusia are la dispoziție opțiunea de a deveni o țară democratică într-o lume interconectată în care nimeni nu este privit ca inamic și fiecare țară și individ beneficiază de protecția conferită de tratatele internaționale și de regulile internaționale privind drepturile omului. Lumea are nevoie de Rusia și Rusia are nevoie de toată lumea dar, Rusia, prin comportamentul ei actual, afectează natura umană și perturbă progresul omenirii.
Pentru cei ce nu știu ce înseamnă verticala de putere și control a Rusiei moderne, să studieze atent URSS, regimurile comuniste din Europa de Est, asasinatele politice din regimul Putin și tot ceea ce a făcut Rusia lui Putin în Ucraina.
Directoarea inițiativei ”Bring Kids Back” (”Aduceți copii înapoi”), Daria Zarivna, a acordat postului tv ucrainean Espresso un interviu despre situația copiilor ucraineni răpiți de forțele ruse de ocupație.
În continuare redăm integral interviul publicat, pe 18 aprilie, de Espresso.
* * *
Unul dintre elementele crude ale războiului ales de Rusia a fost răpirea și influențarea minții copiilor ucraineni. Căutarea și salvarea acestor copii din ocupația și teritoriul rusesc se realizează, printre altele, prin inițiativa Bring Kids Back UA.
Espresso a vorbit cu directoarea inițiativei, Daria Zarivna, despre modul în care rușii răpesc copiii și a întrebat-o cum părinții copiilor ucraineni îi pot proteja de răpiri și cum să-i salveze dacă deportarea nu poate fi evitată.
Rusia a oprit orice informație despre copiii ucraineni deportați
Când vorbim despre răpirea copiilor ucraineni, care este amploarea tragediei?
Înainte de invazia la scară largă, Ucraina avea 7 milioane de copii pe teritoriul său. Conform estimărilor organizațiilor pentru drepturile omului, aproximativ 1,6 milioane de copii rămân în teritoriile ocupate temporar. Rusia, pe de altă parte, a declarat că a luat pe teritoriul său cel puțin 744.000 de copii ucraineni, majoritatea împreună cu părinții lor. Totuși, nu putem nici confirma, nici infirma aceste informații, deoarece Federația Rusă nu furnizează informații Ucrainei sau organizațiilor internaționale. Și după ce CPI a emis mandate de arestare pe numele lui Putin și Lvova-Belova, Federația Rusă a oprit complet orice informare publică despre copiii ucraineni deportați.
Prin urmare, este dificil de spus câți copii au murit sau au fost separați de părinții lor după februarie 2022. Și există, de asemenea, copii născuți după februarie 2022.
Având în vedere amploarea crimei, nu este aceasta o sarcină imposibilă? Poate Ucraina să facă față acestei situații?
Recent am avut o discuție despre copiii dispăruți și experiența Argentinei - vorbim despre copiii răpiți în timpul dictaturii din perioada 1976-1983. Este vorba despre aproximativ 500 de cazuri, cu ajutorul testelor ADN fiind identificați 132 de copii. Și în Ucraina vorbim despre sute de mii de copii a căror soartă trebuie să o aflăm.
Desigur, Ucraina are nevoie de sprijin. Noi tehnologii de căutare, date de informații, cooperare în domeniul informațiilor între țări, implicarea celor mai bune centre OSINT din lume. Fiecare lucru mic, fiecare mic indiciu poate salva viața unui copil și îi poate oferi un viitor. Pentru că această amploare a criminalității Federației Ruse este ceva ce lumea nu a mai întâlnit până acum.
Câți copii răpiți de Rusia au fost identificați și câți au fost salvați și returnați?
Ucraina a documentat oficial cel puțin 19.546 de cazuri de deportare ilegală sau transfer forțat de copii. Cifra reală este mult mai mare, dar Rusia blochează accesul la informații, ceea ce face imposibilă evaluarea completă a amplorii acestei crime.
Datorită inițiativei „Bring Kids Back UA”, am reușit deja să returnăm 1.269 de copii, 449 în ultimul an și 18 copii în luna martie a acestui an.
Cum răpește Rusia copiii ucraineni
Descrieți metodele de transport a copiilor ucraineni pe teritoriul Federației Ruse?
Există multe metode de a lua copiii ucraineni, acțiunile rușilor fiind sistematice, la scară largă și însoțite de violență, constrângere sau înșelăciune a copiilor și a familiilor acestora.
Cele mai grave cazuri sunt atunci când un copil își pierde părinții din cauza bombardamentelor sau a execuțiilor, când părinții sunt persecutați și închiși ilegal sau sunt supuși disparițiilor forțate. După aceea, forțele de ocupație rusești duc copilul în Rusia sau îl transferă cu forța în teritorii controlate.
Mulți copii sunt separați de familiile lor în timpul așa-numitei „filtrări”. Acest lucru se întâmplă atunci când o familie încearcă să părăsească teritoriul ocupat. La punctele de control, adulții și copiii sunt separați: părinții sunt duși la interogatoriu, copiii sunt trimiși mai departe - uneori în lagăre de filtrare, alteori, imediat, adânc în teritoriile ocupate temporar, unde copiii sunt ținuți în grupuri întregi în așa-numitele „lagăre de reeducare”, internate sau unități medicale.
Neloialitatea față de autoritățile de ocupație din cadrul TOT (teritoriile ucrainene ocupate – nota autorului) este, de asemenea, un motiv pentru separarea copiilor de părinții lor. Dacă părinții refuză să coopereze, să obțină documente rusești, să participe la așa-numitele alegeri sau să își trimită copiii în „tabere de recreere”, sunt amenințați cu privarea de drepturile părintești pentru toți copiii. Oamenii sunt forțați să facă această alegere teribilă. Rușii promit că copilul se va întoarce în trei săptămâni, dar există întârzieri, iar unii copii nu au fost încă returnați.
Adesea, autoritățile de ocupație duc copiii departe de rude. Vlad Rudenko, în vârstă de 17 ani, din regiunea Herson, și cei cinci frați ai săi nu au mers la școală în timpul ocupației, deoarece mama lor a încercat să-i ascundă. Totuși, când Vlad era singur acasă, soldații ruși au năvălit cu arme în mâini și i-au ordonat să-și împacheteze repede lucrurile și să plece. El și alți copii au fost urcați cu forța în autobuze și duși pe teritoriul Crimeei - la un colegiu militar. Abia după câteva luni a reușit mama să-și contacteze fiul, să afle unde se află și să-l urmărească. Familia a fost supusă unei filtrări timp de peste o săptămână pentru a se putea întoarce acasă.
De asemenea, sunt luați din casele de copii și din internate. Federația Rusă a răpit 48 de copii numai din orfelinatul din Herson, mulți dintre ei fiind deja adoptați de familii rusești.
Există vreun comportament al rudelor din teritoriile ocupate care să minimizeze riscul de răpire a copiilor?
Din păcate, în teritoriile ocupate temporar, nu există un model de comportament absolut sigur care să garanteze protecția copilului. În același timp, avem câteva sfaturi pentru părinții copiilor.
În primul rând, pentru a proteja copiii, merită să părăsim teritoriile ocupate temporar.
În al doilea rând, este important să nu așteptați până la expirarea perioadei de valabilitate a documentelor ucrainene. La urma urmei, lipsa documentelor îngreunează întoarcerea. Dar asta nu înseamnă că este imposibil - trebuie să contactați Bring Kids Back UA sau partenerii noștri din Rețeaua Ucraineană pentru Drepturile Copilului sau Salvați Ucraina și putem organiza un traseu individual.
Este important să se transmită informația că Ucraina nu urmărește penal părinții cu copii pentru obținerea de documente de tip rusesc. Ucraina nu recunoaște aceste documente și, dacă ar fi fost necesare pentru siguranța vieții în cadrul ocupației, nu există nicio răspundere pentru acest lucru.
De asemenea, sfătuim familiile cu copii adolescenți, în special băieți care sunt supuși înregistrării militare și serviciului obligatoriu în armata de ocupație, să plece în avans. În 2025, campania de recrutare se va aplica tuturor persoanelor din teritoriile ocupate. De asemenea, dorim să vă reamintim că în Ucraina mobilizarea nu este prevăzută pentru persoanele sub 25 de ani. Dacă ați auzit altceva, este propagandă rusească.
Cum exercită Federația Rusă presiune psihologică asupra copiilor răpiți
Ce spun copiii despre condițiile de detenție din Rusia? Știu că sunt „spălați pe creier” la fel ca prizonierii noștri.
Ai dreptate, îndoctrinarea nebunească a copiilor ucraineni de către Federația Rusă este foarte dăunătoare pentru generația noastră viitoare. La urma urmei, copiii, în special cei mici, nu sunt capabili să distingă minciunile de adevăr, nu pot analiza critic informațiile pe care adulții le transmit în mod constant: la școală, la teatru, la televizor și pe TikTok.
Copiii ucraineni au fost expuși propagandei rusești încă din primele zile ale ocupației. Interdicția de a vorbi ucraineană, chiar și în comunicarea privată, are un impact uriaș. Sunt învățați să le fie rușine și să-și ceară scuze pentru că folosesc cuvinte ucrainene. În al doilea rând, standardele educaționale rusești sunt impregnate de narațiuni rusești, istoria Rusiei este predată într-o formă distorsionată, în care Ucraina nu exista și, în același timp, este un dușman etern. Profesorii îi învață pe copii să-i onoreze pe „eroii SVO” ca pe „eliberatori”, nu ca pe ucigași ai poporului lor ucrainean.
Copiii sunt trimiși în mod regulat în așa-numitele „lagăre de reeducare”, obligați să poarte uniforme militare, să învețe sloganuri rusești, să participe la parade, să se întâlnească cu militarii și să devină vocea și fața propagandei rusești.
Unul dintre băieți, Artem, care a fost returnat, a povestit cum a fost luat din Kupyansk și transportat la un internat din regiunea Luhansk. El și alți copii dormeau în paturi fără saltele, erau flămânzi și nu aveau o educație adecvată. Dar au fost obligați să cânte imnul rusesc în fiecare dimineață, să poarte uniforme militare și, în loc de lecții, să participe la evenimente care glorificau războiul.
Această politică este finanțată cu generozitate din bugetul federal și își propune să construiască potențialul de mobilizare al armatei ruse pentru anii următori.
Ce gânduri au când se întorc din Rusia?
Unii oameni se tem, alții sunt complet confuzi. Psihologii vorbesc despre obediența excesivă și disponibilitatea de a urma ordinele adulților. Dar, bineînțeles, copiii se întorc și cu speranța unei schimbări. Și de aceea munca noastră nu se termină la întoarcerea lor. De asemenea, lucrăm la reintegrarea lor, oferim sprijin psihologic și restabilim legăturile cu familiile lor, cu Ucraina și cu propria identitate.
Cum pot părinții să caute copii? Există vreun mecanism?
Merită să înțelegem că este mai dificil să cauți copii pe cont propriu decât să contactezi structurile relevante care sunt implicate în întoarcerea familiilor în teritoriile controlate de Ucraina. Dacă un copil a dispărut sau a fost luat cu forța fără știrea adulților, este foarte important să nu amânați și să solicitați ajutor imediat. Toate datele de contact se găsesc pe paginile oficiale ale organizației Bring Kids Back UA, ale Biroului Avocatului Poporului, ale organizațiilor publice Save Ukraine și ale „Rețelei Ucrainene pentru Drepturile Copilului”.
Știu că au existat cazuri în care numele și prenumele copiilor au fost schimbate, așa că cum le puteți găsi?
Despre asta vorbeam când am menționat Orfelinatul din Herson. Când Rusia a ocupat Hersonul, Margarita avea doar 10 luni. Ea și fratele ei erau în această casă. Armata rusă a sosit și i-a separat, ducând-o pe fată la o familie rusă din Moscova, fără a informa vreuna dintre rude. Deputata rusă și-a schimbat numele și data nașterii, iar Margarita Prokopenko a devenit Marina Mironova, fiica deputatului Dumei de Stat, Serghei Mironov. Astăzi, nimeni nu știe încă unde se află cu adevărat Margarita. Conform ultimelor informații pe care le deținem, fratele ei a fost transferat în Crimeea ocupată, iar apoi - în necunoscut.
Există mii de astfel de cazuri. Nu știm în ce regiune a Rusiei sunt copiii noștri, în ce familii, sub ce nume. Federația Rusă a făcut tot posibilul pentru a-și schimba propria legislație și a simplifica procesul de acordare a cetățeniei ruse copiilor răpiți fără consimțământul părinților sau al reprezentanților legali, precum și pentru a permite „adopția” copiilor ucraineni, deși aceasta reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional.
Ce alte dificultăți apar la căutarea copiilor răpiți în Federația Rusă? Care sunt principalele dificultăți întâmpinate în procesul de returnare a copiilor?
Există, de exemplu, o componentă psihologică. Propaganda rusească îi convinge pe copii că Ucraina i-a abandonat, că Rusia este casa lor, că nimeni nu va veni după ei. Când un copil aude asta în fiecare zi, minciuna începe cumva să pară adevăr.
Copiii nu sunt un subiect de compromis
Care sunt următorii pași și perspectivele în munca dumneavoastră? Cum poate fi sporită presiunea internațională asupra Rusiei? Ce mecanisme juridice și diplomatice ar trebui activate?
Comunitatea internațională este o forță extrem de importantă care ne ajută să-i întoarcem acasă pe copiii ucraineni și să punem presiune pe Federația Rusă. Astăzi, 41 de țări s-au alăturat deja Coaliției Internaționale pentru Întoarcerea Copiilor Ucraineni, pe care Ucraina o coprezidează împreună cu Canada. Aceasta este o platformă diplomatică ce ne permite să ne unim forțele, să creștem presiunea asupra Rusiei și să construim noi mecanisme de cooperare. Coaliția este implicată și în sprijinirea proiectelor de reintegrare.
Apropo, unele state joacă un rol cheie în mediere - în special Qatar, Vatican și Africa de Sud. Există, de asemenea, un grup internațional de experți, Bring Kids Back UA.
Separat, este necesar să se utilizeze mijloace precum sancțiuni, izolare internațională și soluții legale - toate acestea ar trebui să oblige Federația Rusă să înceteze practica răpirii copiilor și să înceapă cooperarea în problema returnării acestora.
În prezent se vorbește mult despre condițiile în care s-ar putea încheia un acord de pace între Ucraina și Rusia. Ce se va întâmpla cu problema copiilor deportați în această situație?
Poziția Ucrainei este absolut clară: problema copiilor deportați și strămutați forțat nu poate face obiectul unor negocieri politice. Aceasta este o prioritate umanitară care ar trebui abordată separat și numai în acest fel. Nu putem vorbi despre niciun acord de pace just sau durabil atâta timp cât copiii ucraineni rămân sub controlul Rusiei.
În timpul negocierilor internaționale recente, în special în Arabia Saudită din martie 2025, delegația ucraineană a identificat în mod clar această problemă ca fiind una dintre condițiile cheie chiar și pentru un posibil armistițiu. Acest lucru a fost afirmat și în conversația dintre președinții Zelenski și Trump - nu vom permite ca problema copiilor să dispară de pe ordinea de zi. Pentru că copiii nu sunt un subiect de compromis.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News