La vânătoare de F-16. Rușii susțin că ar fi lovit un hangar într-o bază aeriană din Ucraina unde sunt dislocate două avioane F-16

Darius Muresan |
Data publicării:

Trupele ruse de ocupație au lovit Baza Aeriană Ivano-Frankivsk din Ucraina, unde, spun rușii, ucrainenii ar fi dislocat cel puțin două avioane F-16 Fighting Falcon.

Ocupantul a atacat un hangar in Ivano-Frankivsk. Aici, susține Rusia, Ucraina ar fi dislocat două avioane F-16. Informația e preluată de canalele de propagandă pro-Kremlin, inclusiv publicația RIA Novosti.

Canalele ruse îl citează pe Serghei Lebedev, așa-zisul „coordonator al rezistenței (!) pro-ruse” din orașul ucrainean Nikolaev.

„În Ivano-Frankivsk un hangar a fost lovit, aici se află echipamente militare primite recent. Potrivit rapoartelor din partea rezistenței, două avioane F-16 au fost dislocate în Ivano-Frankivsk. Tocmai în acea direcție s-au înregistrat exploziile. Vom cunoaște mai multe amănunte în curând”, a declarat Lebedev, potrivit sursei citate.

Informația e mai mult o speculație folosită de ruși ca propagandă. Nu există nicio poziție oficială de la Kiev sau din alte surse independente care să confirme că în baza menționată se aflau avioane F-16 și, chiar dacă ipotetic s-ar fi aflat, că ele ar fi fost lovite chiar în hangarul cu pricina.

 

Rușii vor mai lovi în următoarele săptămâni avioane F-16 în Ucraina ... dar cel mai probabil „gonflabile”

 

2. F-16, Ucra... (1_28544600.jpg)

F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook

De remarcat că DefenseRomania a scris recent că o companie cehă a prezentat o momeală gonflabilă a avionului de vânătoare F-16, care poartă în special însemnele Forțelor Aeriene Ucrainene.

Avionul de luptă gonflabil, produs de o firmă despre care se știe deja că furnizează Kievului ''false echipamente militare'', apare la doar câteva săptămâni după ce s-a confirmat că primele F-16 reale au ajuns în Ucraina.

Momeala F-16 cu însemne ucrainene de la compania cehă Inflatech este expusă în prezent la expoziția de apărare Industry Days din Danemarca, organizată de Ministerul danez al Apărări.

Compania Inflatech, deținută de un om de afaceri rus care locuiește în Republica Cehă, produce tancuri și lansatoare de rachete gonflabile false. Aceste momeli s-au dovedit anterior extrem de utile pentru forțele ucrainene, acestea fiind expuse la bombardamentele intense ale forțelor ruse.

Apariția avionului de vânătoare gonflabil la doar câteva săptămâni după ce prima aeronavă F-16 donată, de concepție americană, a ajuns în Ucraina pare mai mult decât o coincidență.

Numărul oficial de avioane care au ajuns în Ucraina în primul lot nu e dezvăluit de oficialii de la Kiev. Estimările specialiștilor arată că ar fi între 6 și maximum 10 avioane.

Amintim că Olanda, Belgia și Danemarca au anunțat că vor dona în total aproximativ 60 de avioane de luptă F-16 Ucrainei. Ele vor veni însă etapizat iar experții nu se așteaptă să fie un game changer.

Însă va fi extrem de important și armamentul pe care aliații îl vor dona Ucrainei pentru a îl integra pe F-urile ucrainene.

CITEȘTE ȘI: Rușii au mai luptat împotriva F-16, dar admit că se tem cu adevărat de rachetele americane JASSM: „Imaginați-vă că trei F-uri ar lansa 6 JASSM către Podul Crimeei”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel