Cu doar o săptămână în urmă, pe 1 septembrie, China a adoptat o lege, prin care se impune anumitor nave străine să anunțe înainte de a intra în apele revendicate de Beijing.
Flota a șaptea americană a confirmat prezența distrugătorului în zona recifului Mischief, precizând că nava de luptă se afla într-o misiune de afirmare a libertății de navigație (FONOP - Freedom Of Navigation Operation).
Potrivit comunicatului Forțelor Navale americane (US Navy), reciful Mischief nu are dreptul la ape teritoriale în conformitate cu dreptul internațional, iar distrugătorul USS Benfold s-a aflat tot timpul în ape internaționale, neîncălcând astfel nicio normă de navigație.
China a recuperat unele terenuri din mare și a construit o infrastructură militară pe Insulele Spratly, inclusiv pe reciful Mischief, încă din 2014.
Beijingul reclamă drepturi istorice asupra mai multor insule din Marea Chinei de Sud
În 1947, China a demarcat, pe o hartă, zona sa de influență trasând celebrul contur format din ”nouă linii” (”nine-dash line”), în interiorul căruia se află și Insulele Spratly.
Pretenții asupra insulelor din Marea Chinei de Sud sunt ridicate și de celelalte țări riverane: Brunei, Filipine, Vietnam, Malaezia și Taiwan.
În 2016, un tribunal al Organizației Națiunilor Unite, în urma unei solicitări a statului filipinez, a declarat ilegale revendicările Chinei privind Insulele Spratly, în temeiul Convenției privind dreptul mării.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News