Agenția de presă oficială a Republicii Islamice Iran, IRNA, a precizat că sistemul mai avansat a fost prezentat la forumul tehnico-militar internațional Army 2024, un eveniment care se desfășoară de luni până miercuri în apropiere de Moscova.
Raportul a fost publicat în timp ce Orientul Mijlociu se pregătește pentru represalii ale Iranului împotriva Israelului după uciderea șefului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, la 31 iulie.
Iranul a publicat detalii despre sistemul Mohajer-10 în luna august a anului trecut, afirmând că acesta are o rază de acțiune sporită și poate transporta o încărcătură mai mare.
O înregistrare video care însoțea acel raport arăta drona alături de alte echipamente militare, cu textul "pregătiți-vă adăposturile" în ebraică și persană.
Potrivit rapoartelor mass-media iraniene, drona are o rază de acțiune de 2 000 de kilometri și poate zbura până la 24 de ore. Sarcina sa utilă poate ajunge la 300 de kilograme (661 de livre), dublu față de capacitatea Mohajer-6, au adăugat rapoartele.
Spre deosebire de dronele kamikaze Shahed de fabricație iraniană, pe care Rusia le lansează aproape zilnic împotriva Ucrainei, UAV Mohajer-10 este proiectat să se întoarcă la bază întreg după lansare.
Deși este echipată cu rachete cu care poate să lovească ținte inamice, ea poate fi utilizată și pentru misiuni de recunoaștere, urmărire a țintelor și culegere de informații, la fel ca Mohajer-6.
Potrivit Reuters, Teheranul a negat că ar fi trimis vreodată Mohajer-6 Rusiei pentru a fi folosit în Ucraina, dar există numeroase dovezi care sugerează contrariul.
Iranul a trimis ilegal în Rusia, în noiembrie 2022, cel puțin 18 drone de luptă cu rază lungă de acțiune Mohajer-6 pentru războiul împotriva Ucrainei, la scurt timp după ce o delegație rusă a vizitat Teheranul, a raportat The Guardian în februarie 2023, citând surse din Iran.
În luna februarie a acestui an, un raport al Ministerului Apărării din Regatul Unit a identificat o dronă Mohajer-6 în imagini din satelit luate de pe aerodromul Saky din Crimeea ocupată, adăugând că aceasta a fost observată zburând deasupra peninsulei și a Mării Negre.
Raportul a sugerat că acesta a fost utilizat într-o misiune de supraveghere pentru a monitoriza "amenințările la adresa porturilor și navelor rusești" ca urmare a atacurilor regulate ale Ucrainei împotriva Flotei ruse din Marea Neagră.
"Există o posibilitate reală ca misiunea sa să includă, de asemenea, sprijinirea proceselor rusești de ochire a coastei de sud-vest a Ucrainei", se adaugă în raport.
Și dacă imaginile prin satelit nu au fost suficiente pentru a convinge pe cineva că dronele sunt folosite de forțele ruse, Ucraina a doborât efectiv una în 2022 și apoi a prezentat-o în fața presei drept dovadă.
Mohajer-10 este o versiune nouă și îmbunătățită a Mohajer-6 și seamănă mai mult decât întâmplător cu drona americană Reaper.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News