La un an de la scufundarea crucișătorul rus Moskva, presa ucraineană a publicat imagini din timpul lansării rachetelor Neptune (Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum a fost distrus crucișătorul rus Moskva: imgine de la lansarea rachetei Neptune.
Cum a fost distrus crucișătorul rus Moskva: imgine de la lansarea rachetei Neptune.

Vă amintiți de crucișătorul rus Moskva, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, care a fost scufundat la 13 aprilie 2022? Forțele Armate Ucrainene ar fi folosit drone acvatice fără pilot și rachete anti-navă pentru a scufunda Moskva. Surse ucrainene susțin că rachetele anti-navă folosite au fost rachete R-360 Neptun. La un an de la scufundarea crucișătorul rus, mass-media ucraineana a publicat imagini din timpul lansării rachetelor Neptune.

 

Jurnalistul ucrainean Iurii Butusov a postat o înregistrare video cu lansarea a două rachete RK-360 Neptune [rachetă de croazieră subsonică anti-navă - n.r.] ale Forțelor Armate Ucrainene asupra crucișătorul Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre.

"Videoclip istoric al celei mai mari victorii navale de după cel de-al Doilea Război Mondial, pe care l-am primit din surse apropiate Biroului de Proiectare Luch. Cu exact un an în urmă, la 13 aprilie 2022, la ora 14:10, un echipaj al sistemului de rachete anti-navă RK-360 Neptun al Forțelor Armate ale Ucrainei a lansat două rachete asupra crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre a Federației Ruse'', a precizat jurnalistul ucrainean.

Youtube video image

Pe rețea de socializare a devenit repede populară înregistrare video care ar fi surprins momentul lansării uneia dintre cele două rachete implicate în scufundarea crucișătorului rusesc Moskva. DefenseRomania nu poate confirma din alte surse afirmațiile autorului care a distribuit videoclipul. Cu toate acestea, la 13 aprilie, publicația ucraineană Ukrainska Pravda a publicat o fotografie a bateriei de coastă R-360 Neptune. Ziarul susține că acesta a fost tirul care a crucișătorul nava rusă Moskva.

La 13 aprilie 2022, crucișătorul rus Moskva se afla în Marea Neagră, la aproximativ 120 km de coastă. Ucraina nu avea radare în zona de costa în momentul invaziei ruse, iar radarele obișnuite nu pot identifica ținte la o asemenea distanță. Rușii știau acest lucru, așa că se simțeau destul de în siguranță în apele Mării Negre.

Cu toate acestea, pe 13 aprilie, în jurul orei 16:00, operatorul complexului R-360 Neptune a primit date despre o ţintă pe mare - radarul obișnuit a arătat o țintă. În acel moment, crucișătorul rusesc a intrat în mod neașteptat în raza de acţiune a rachetelor ucrainene. Și imediat ce a fost înregistrata prezenta sa, două R-360 Neptune au fost lansate deodată.

În acel moment, forțele armate ucrainene nu aveau informații dacă cele două rachete lansate au reușit să lovească nava. Kievul dispune de drone Bayraktar TB2, dar operatorii, din motive evidente, refuză să decoleze. Motivele: deasupra norilor, nu ar vedea nimic, iar sub nori - 100 la sută ar fi doborâte. Mai târziu, însă, din alte "surse de informații", Kievul a primit confirmarea loviturii reușite.

Despre R-360 Neptun

În 2019, biroul ucrainean de proiectare "Luch" a dezvoltat racheta anti-navă R-360 Neputn. În același an, Ucraina a efectuat teste de tragere. În luna iunie a aceluiași an, Ucraina a organizat o altă serie de teste.

Potrivit industriei ucrainene de apărare, sistemul de rachete Neptune este conceput pentru a distruge nave de război din clasa distrugătoarelor, fregatelor, corvete și nave de desant, în condiții meteorologice simple și dificile. Racheta Neptune dispune de un sistem de ghidare radar şi poate lovi nave la o distanță de până la 280 de kilometri. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel