În doar câteva zile, se împlinesc trei ani de când rușii au mai primit o confirmare dureroasă că războiul de 3 zile va fi unul de durată: pe 13 aprilie 2022, armata ucraineană a scufundat cu rachete Neptune nava-amiral a Flotei Ruse din Marea neagră - crucișătorul Moskva.
Dar în timpul războiului, sistemul de rachete Neptun s-a schimbat și s-a îmbunătățit. Neptune sunt folosite constant de ucraineni pentru a lovi facilități de infrastructură critică, aflate mult în spatele frontului.
Acest lucru a fost confirmat și de loviturile asupra unor ținte terestre de pe teritoriul Rusiei, precum cele din noaptea de 31 mai 2024, când Neptune au lovit un depozit de petrol rusesc în portul Kavkaz.
Amintim că în luna martie a acestui an, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat testarea și utilizarea în luptă a unei rachete fabricate din Ucraina cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri: „Long Neptune”.
”Neptune nu mai sunt doar rachete anti-navă”
Șeful Forțelor Navale a confirmat că războiul este cel mai rapid catalizator în privința dezvoltării industriei de apărare.
„În război, puteți înțelege pe deplin ce funcționează și cum, cum poate reacționa inamicul, ce funcționează, ce nu funcționează, pentru a face aceste arme și mai bune”, a explicat comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei, viceamiralul Oleksii Neijpapa.
Rachetele de croazieră ucrainene Neptune au fost modernizate semnificativ și au acum capacități mai mari decât cele care au fost puse în funcțiune în 2020, a recunoscut viceamiralul Oleksii Neijpapa, într-un interviu acordat Radio Svobota.
„Desigur, Neptune pe care l-am adoptat este o versiune pur anti-navă cu caracteristicile care sunt, în principiu, disponibile. Dar, bineînțeles, în timpul războiului, Neptune s-a schimbat, s-a îmbunătățit, ca orice nou sistem de rachete. Pentru că a fost primul eșantion al acestei rachete. Desigur, avem destulă experiență în utilizarea ei. De aceea am făcut propuneri la Biroul nostru de proiectare foarte rapid, au făcut modificări foarte flexibile, fac schimbări foarte flexibile. la această rachetă o îmbunătățesc în mod constant și există întotdeauna o modalitate de a îmbunătăți în continuare aceste caracteristici ale rachetei”, a spus Neijpapa.
Potrivit comandantului Marinei, Marina a testat primele loturi de rachete Neptune pe ținte reale în 2022.
"Prima (țintă) a fost nava Essen, dar a aceasta reușit să scape. A doua țintă a fost ”Moskva” și a fost scufundată. Putem spune că aceasta este ziua forțelor navale de rachete de coastă", a menționat Neijpapa.
Crucișătorul „Moscova” era nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră. A fost construit în orașul Nikolaev în perioada sovietică, construcția a început în 1976. Inițial, crucișătorul a fost numit „Gloria”.
Moscova a participat la preluarea Insulei Șerpilor, în primele zile ale războiului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News