La ora aceasta nu există nimic peste F-35. Tîlvăr: F-35 nu a fost ușor de cumpărat. Nu era suficient ca România doar să aibă bani

F-35 Lightning II. Photo source: Lockheed Martin photos by Jamie Hunter, contractor
F-35 Lightning II. Photo source: Lockheed Martin photos by Jamie Hunter, contractor

Anul trecut România a semnat contractul privind achiziția a 32 de avioane F-35 Lightning II, în cea mai modernă versiune posibilă, aflată azi în curs de dezvoltare. 

Costul estimativ al programului este de 6.5 miliarde de dolari, fără TVA iar contractul a fost semnat în noiembrie anul trecut. Până la semnarea pentru cele 32 de F-35, care vor fi în versiunea Block 4, achiziția celor 7 sisteme Patriot a fost cel mai scump program de înzestrare din istoria Armatei noastre. 

În cadrul unei emisiuni moderată de jurnalistul Radu Tudor la Antena 3 CNN, în cursul acestei săptămâni, subiectul „F-35 pentru România” a fost abordat tocmai de Angel Tîlvăr, ministru Apărării. Șeful civil al MApN a subliniat importanța achiziției și a amintit că accesul la F-35 e unul extrem de complex și nu e suficient doar să existe fonduri pentru a achiziționa această tehnologie de ultimă oră.

2. Sursă foto... (f-35_48806500.jpg)

Sursă foto: F-35 @LockheedMartin

„Tot anul acesta am semnat contractul pentru F-35. Peste F-35 la ora aceasta nu există nimic mai dorit de către Armate (n.r. - armatele țărilor din lume). Ceea ce vreau să transmit celor care ne urmăresc e că nu oricine are acces la F-35.

Nu e suficient doar să ai bani pentru a avea acces la astfel de armament. Acest lucru înseamnă că România are granații și un profil de respectabilitate politică, are un nivel de stabilitate, de predictibilitate care să îi ofere acces la astfel de tehnologii. F-35 e mai mult decât un avion, e o platformă care cu integrare complexă. Eu am un sentiment de mândrie că s-a întâmplat acest lucru (n.r. - semnarea contractului pentru F-35 Lightning II)”, a precizat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării. 

Nu în ultimul rând ministrul Tîlvăr a salutat achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, avioane care mai au încă resursă de viață 10 ani și care vor asigura tranziția către F-35 Lightning II, de generația a 5-a. O mare parte dintre aceste 32 de avioane F-16 a fost livrată anul trecut, urmând ca toate să ajungă în țara noastră până la finalul acestui an.

 

România achiziționează 32 de avioane F-35 Lightning II

 

3. F-35 (mode... (whatsapp-image-2024-05-22-at-21-34-41-2_14087800.jpeg)

F-35 (model 1 la 1) expus la BSDA 2024 de Lockheed Martin. Photo source: DefenseRomania

România va achiziționa 32 de aeronave F-35. Costul acestei faze din Programul F-35 este de aproximativ 6.5 miliarde USD, fără TVA și va fi decontat din bugetul MApN și prin împrumuturi oferite de SUA.

Derularea achiziției se va face in 2 faze:

Faza 1: 2 escadrile – 32 de avioane,

Faza 2: 1 escadrilă – 16 avioane.

Prețul de achiziție include: motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer si muniții aer-sol. Prima livrare a aeronavelor F-35A către România este așteptată până în anul 2031.

Legea abilitează MApN și Ministerul Economiei să încheie înțelegeri de cooperare industrială cu producătorul Lockheed Martin.

Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Române cu F-35 a fost aprobat de CSAT, în 11 aprilie 2023.

CITEȘTE ȘI: F-35 pentru România, dar avioane noi și în cea mai modernă versiune. Piloții noștri vor zbura pe F-35 Block 4, versiune încă în dezvoltare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel