La Londra există contradicţii la cel mai înalt nivel pe teme războiului din Ucraina: Marea Britanie nu a fost încă de acord ca ucrainenii să utilizeze rachete Storm Shadow pe teritoriul Rusiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
O rachetă Storm Shadow montată sub aripa unui avion de vânătoare Typhoon FGR4 al Forțelor Aeriene Regale ale Regatului Unit. Sursa foto: The War Zone.
O rachetă Storm Shadow montată sub aripa unui avion de vânătoare Typhoon FGR4 al Forțelor Aeriene Regale ale Regatului Unit. Sursa foto: The War Zone.

Guvernul britanic a declarat că nu a acordat încă Ucrainei permisiunea de a lansa rachete Storm Shadow împotriva unor ținte aflate pe teritoriul Federației Ruse, în ciuda declarațiilor făcute de prim-ministrul Keir Starmer și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care i-au făcut pe mulți să creadă contrariul.

Joi, Downing Street a declarat că atitudinea guvernului cu privire la utilizarea de către Ucraina a armamentului cu rază lungă de acțiune furnizat de Regatul Unit "nu s-a schimbat", în pofida declarației prim-ministrului Keir Starmer potrivit căreia utilizarea rachetelor Storm Shadow depinde de Ucraina, potrivit The Telegraph.

Noul prim-ministru britanic, Keir Starmer, a declarat că Ucraina ar putea folosi rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte militare aflate în interiorul Rusiei. Răspunzând la o întrebare adresata de ziarul Bloomberg, Starmer a fost de acord că depinde de Ucraina cum utilizează rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.

Remarcile sale au reluat cuvintele fostului ministru de externe al Regatului Unit, David Cameron, indicând că nu va exista nicio schimbare de politică în această privință după ce Partidul Laburist al lui Starmer a câștigat alegerile săptămâna trecută.

Ulterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că "a primit permisiunea de a utiliza rachete strategice de croazieră'' pentru lovirea de ţinte militare aflate în Rusia și că a discutat acest lucru cu Starmer în timpul unor întâlnirii cu acesta.

 

Ucraina are nevoie de aprobare de la trei state pentru a utiliza rachetele Storm Shadow

 

Surse au declarat pentru The Telegraph că în decursul acestui an rachetele Storm Shadow nu a fost încă desfășurată.

Una dintre surse a declarat că problema este "mai nuanțată" decât pare și că utilizarea acestor rachete de croazieră împotriva țintelor din Rusia va necesita aprobarea coordonată a trei țări, dintre care una este Regatul Unit.

A doua țară este cu siguranță Franța, care coproduce aceste rachete, iar a treia este cel mai probabil Statele Unite. Zelenski a declarat anterior public că Regatul Unit menține constrângeri privind utilizarea rachetelor de croazieră pe care le-a donat, în special din cauza poziției SUA.

În ceea ce privește subiectul dacă Ucraina va începe să folosească Storm Shadow pe teritoriul Rusiei, sursa a declarat că "nu se va întâmpla", dar nu este clar dacă se referea la viitorul imediat, la nevoia de coordonare între aliați sau la termen lung.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel