La loc comanda! Rușii vor continua să producă navele Proiect 22160, dar le vor schimba armamentele

Ionel Copcea |
Data publicării:

Directorul general al corporației constructoare de nave “Ak Bars” din Federația Rusă, Renat Mistakhov, a declarat, pe 17.08.2022, că producerea navelor de patrulare Proiect 22160 va fi continuată, dar cu înlocuirea armamentelor de la bord.

Potrivit precizărilor sale, navele de acest tip vor fi dotate cu sisteme de rachete Klab și complexe antiaeriene Resurs, care au o construcție modulară.

“În prezent, se dezvoltă o astfel de variantă a armamentelor navei, urmând ca seria următoare să iasă deja cu armele noi”, a spus Mistakhov, citat de agenția de presă RIA Novosti.

În opinia sa, navele Proiect 22160 reprezintă o platformă foarte bună în ceea ce privește navigabilitatea, pescajul, autonomia sau viteza de deplasare.

La mijlocul lunii iunie, au apărut informații potrivit cărora seria navelor de patrulare Proiect 22160 nu va mai fi continuată, deoarece reprezentanții armatei ruse sunt nemulțumiți de caracteristicile acestora. Printre deficiențe au fost numite navigabilitatea insuficientă, blindajul ușor, vulnerabilitatea sistemului de propulsie și armele antiaeriene slabe.

În prezent, seria Proiectului 22160 este limitată la șase nave, toate fiind destinate Flotei ruse din Marea Neagră. Patru dintre nave se află deja în serviciul de luptă, iar alte două vor fi puse în funcțiune anul acesta și anul viitor. După declanșarea operației militare speciale din Ucraina, pe navele de acest tip au fost instalate sisteme de apărare antiaeriană Tor-M2KM, pentru a compensa cumva lipsa apărării antiaeriene.

Navele de patrulare Proiect 22160 au un deplasament de 1.700 de tone și sunt capabile să dezvolte o viteză de 30 de noduri. Distanța de navigație este de 6.000 de mile, iar autonomia de 60 de zile. Echipajul standard este de 28 de militari, dar poate fi crescut până la 80 de persoane.

La bordul navelor pot fi amplasate elicoptere de tip Ka-27PS. Armamentul de bază al navelor este reprezentat de o instalație de artilerie cu calibrul de 76 de milimetri și mai multe mitraliere.

Comentariul autorului: Elementul de noutate al navelor de patrulare Proiect 22160 este reprezentat chiar de concepția modulară a armamentelor. Potrivit militarilor ruși, în acest fel, navele pot fi adaptate la misiunea pe care urmează să o îndeplinească. Între altele, acestea dispun de complexul de rachete de croazieră de tip Kalibr, format din două instalații de lansare cu câte patru celule fiecare.

Participarea la conflictul cu Ucraina a demonstrat însă că navele de acest tip sunt extrem de vulnerabile, fiind lipsite practic de mijloace de apărare antiaeriană. Ca urmare, acestea pot fi ținte ușoare pentru dronele sau rachetele antinavă ale adversarului.

În ceea ce privește complexul de rachete antiaeriene Resurs, trebuie precizat faptul că este vorba despre un armament nou, care a fost prezentat pentru prima dată la salonul internațional MVMS-2021. Acesta este produs de Centrul tehnico-științific Altair din cadrul concernului aerocosmic Almaz-Antey. Complexul întrebuințează rachete antiaeriene de tip 9M96 și 9M100, concepute pentru a proteja navele de suprafață împotriva atacurilor aeriene ale dronelor și aparatelor pilotate, inclusiv a celor care zboară la altitudini extrem de mici.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel