După vizita în Statele Unite, premierul Donald Tusk merge la Berlin pentru a resuscita cooperarea franco-germană pentru Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele francez Emmanuel Macron și cacelarul german Olaf Scholz, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite oficiale la Kiev. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei
Președintele francez Emmanuel Macron și cacelarul german Olaf Scholz, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite oficiale la Kiev. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei

Summit-ul are loc pe fondul tensiunilor sporite dintre Berlin și Paris.

Publicația Politico analizează dinamica de putere dintre statele UE care au influențat cel mai mult mobilizarea sprijinului pentru Kiev.

Astfel, premierul polonez, după ce a mers în SUA împreună cu președintele Duda, ajunge la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron.

Reuniunea are ca scop reducerea tensiunilor cu privire la Ucraina, care au ieșit la iveală în ultimele săptămâni, au declarat oficiali germani și francezi la nivel înalt.

Tensiunile franco-germane s-au dezvoltat la sfârșitul lunii februarie, când Macron a declarat că nu exclude trimiterea de trupe occidentale la luptă în Ucraina, pentru a face „tot ce este necesar pentru a se asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”. Un Scholz mai precaut a respins ideea, excluzând folosirea trupelor terestre din țările europene.

Câteva zile mai târziu, Macron părea să îi răspundă direct lui Scholz. „Europa se confruntă în mod clar cu un moment în care va fi necesar să nu fim lași”, a spus el într-o vizită la Praga. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a răspuns că comentariile lui Macron au fost „ceva care nu ajută cu adevărat la rezolvarea problemelor pe care le avem atunci când vine vorba de a ajuta Ucraina”.

 

Relațiile dintre Paris și Berlin au un cuvânt greu de spus în privința viitorului securități europene

 

Oficialii germani, care se plâng că Franța mai mult vorbește decât face, se pare că au datele de partea lor. Franța este creditată cu 640 de milioane de euro în ajutor militar pentru Kiev, în comparație cu Germania, care a oferit sau a promis 17,7 miliarde de euro.

Francezii contestă aceste cifre și arată că dau armele care contează cu adevărat.

Întâlnirea Macron-Scholz urmează să fie urmată de o discuție trilaterală cu Tusk.

Totuși, în condițiile în care Rusia lucrează la dezmembrarea relațiilor dintre statele UE, relațiile dintre Paris și Berlin sunt vitale.

S-ar părea că Scholz a realizat acest lucru și își dorește o relație funcțională cu președintele francez. În acest sens a avut discuții cu politicieni din partidul SPD pentru a-i convinge să nu escaladeze situația.

Liderii au încercat să prezinte formatul de la Weimar ca vehicul pentru consolidarea securității europene, deși este departe de a fi clar că adăugarea lui Tusk la discuție va ajuta la atenuarea fricțiunilor de lungă durată dintre Scholz și Marcon.

Un înalt oficial german a declarat că nu sunt așteptate decizii sau anunțuri concrete de la discuțiile de vineri, al căror scop a fost să transmită un nou semnal de unitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel