La începutul războiului din Ucraina, Bulgaria a furnizat în secret o treime din necesarul de muniţie. Statele Unite și Marea Britanie au jucat un rol esenţial în furnizarea de arme

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Bulgaria este cunoscută pentru poziția sa politică împotriva furnizării de arme către Ucraina. Cu toate acestea, cele mai recente investigații jurnalistice arată că Sofia a sprijinit masiv Kievul cu muniție și motorină în primele luni ale agresiunii militare ruse, a relatat cotidianul german Die Welt.

Potrivit investigației Welt, în momentul vizitei premierului Kiril Petkov la Kiev, la 28 aprilie, guvernul bulgar inițiase deja o procedură cuprinzătoare de asistență militară pentru Ucraina. La momentul respectiv, oficialii de la Sofia au preferat să nu facă cunoscut ajutorul pe care Bulgaria îl oferă Ucrainei.

În anumite perioade ale agresiunii militare ruse, Bulgaria a acoperit o treime din necesarul de muniție de artilerie de care avea nevoie armată ucraineană.

De asemenea, Bulgaria a exportat în mod discret motorină în Ucraina, acoperind astfel până la 40% din necesarul de combustibil pentru vehicule blindate ucrainene, între aprilie și august 2022. Aceasta este o problemă deosebit de acută, deoarece, la acea vreme, Bulgaria prelucra doar țiței rusesc la rafinăria să.


Livrări de muniție către Ucraina cu ajutorul unor intermediari


Ministrul ucrainean de Externe a confirmat ''asistența militară secretă'' la cererea jurnaliștilor germani.

"Kiril Petkov și-a demonstrat onestitatea și îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toate abilitățile politice pentru a găsi o soluție", a declarat Dmitro Kuleba.

Povestea, a spus el, este în mare parte simplă: în timp ce unii membri ai coaliției bulgare au trecut de partea Rusiei, Petkov a decis "să fie de partea corectă a istoriei și să ne ajute să ne confruntăm cu un inamic mult mai puternic".

La 19 aprilie, cu puțin timp înainte de vizita lui Petkov la Kiev, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a fost într-o vizită oficială în Bulgaria. A fost exact momentul în care a început a doua etapă a războiului. Ucrainenii au împins forţele ruse de ocupaţie din cea mai mare parte a regiunii Kiev și din nordul țării, dar la momentul respectiv nu dispuneau de suficiente arme occidentale pentru a continua contraofensivă.

Luptele au fost atât de intense, spune astăzi Kuleba, încât Ucraina a trebuit să își refacă urgent stocurile de armament, în principal din cauza lipsei de muniție din tip sovietică.

"Știam că o cantitate mare de muniție necesară era depozitată în depozitele armatei bulgăre, prin urmare, președintele Zelenski m-a trimis în Bulgaria să fac rost de arme", spune Kuleba. În declarația să publică, el nu a oferit detalii despre transporturile de arme.

Discuțiile privind livrările de arme au avut loc în spatele ușilor închise. Kuleba a precizat că era o chestiune de "viață și de moarte".

Ministrul ucrainean de externe i-a îndemnat pe oficialii de la Sofia să ofere Ucrainei "sprijin militar", altfel rușii vor ocupa mai multe sate și orașe și vor "ucide, tortura și viola" mai mulți ucraineni.

Potrivit lui Kulega, Kiril Petkov a răspuns că situația sa politică internă din Bulgaria "nu este ușoară", dar că va face "tot ceea ce depinde de el".

Astăzi, Petkov susţine că guvernul său a permis, prin intermediul unor intermediari, să se efectueze livrările de arme din Bulgaria către Ucraina. Nu direct în Ucraina, ci către companii intermediare din străinătate.

"Industria noastră militară privată producea la viteză maximă", a declarat Petkov. "Estimăm că aproximativ o treime din muniția de care avea nevoie armată ucraineană provenea din Bulgaria în primele etape ale războiului."

 

Rolul Statelor Unite și al Marii Britanii în furnizarea de arme

 

Potrivit  WELT, aceste transporturi au fost plătite de Statele Unite și Marea Britanie prin intermediari. Situatia a devenit complicat în iunie 2022, când Alexander Mikhailov, șeful Companiei de Stat pentru Exporturi Kintex, a fost forțat să demisioneze în urma unei dispute politice și a publicat informații despre livrări, probabil pentru a discredita guvernul de la Sofia.

Mikhailov a dezvăluit exportul de arme de la începutul războiului în valoare de "două miliarde de euro". El a menționat, de asemenea, furnizarea de muniție pentru lansatoarele multiple de rachete BM-21 Grad de 122 mm.

Bulgaria a furnizat, de asemenea, combustibil diesel Ucrainei. Fostul ministru de finanțe Asen Vasiliev povestește despre reuniunea din aprilie a reprezentanților Băncii Mondiale de la Washington, DC. Reprezentantul ucrainean i-a împărtășit că țara rămăsese fără combustibil. Bulgaria are o rafinărie de petrol în apropiere de Burgas, la Marea Neagră, administrată de o filială a grupului rus Lukoil, care a aprovizionat Bulgaria cu petrol.

Potrivit acestuia, Vasiliev a încurajat Lukoil din Bulgaria să exporte surplusul de petrol în Ucraina. Reacția a fost pozitivă, iar muncitorii întreprinderii au condamnat și ei războiul, spune el. Aproximativ jumătate din combustibilul produs a fost exportat în Ucraina.

"Camioane și tancuri călătoreau în mod regulat prin România spre Ucraina, iar în unele cazuri, combustibilul era încărcat și în trenuri de marfă", împărtășește Vasiliev. "Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina, acoperind uneori până la 40% din nevoile statului".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel