Institutul American a sugerat într-un raport că Rusia a insistat pe această direcție pentru a atinge o serie de obiective, inclusiv asigurarea unui sprijin suplimentar pentru forțele sale din Siria, susținând că Moscova a căutat de ani de zile să profite de forțele aliate pentru ca acestea să fie dislocate în Siria.
Raportul, bazat pe informații din partea Asociației Veteranilor din Belarus, a menționat că autoritățile din Belarus au prezentat o reclamă de recrutare în care recrutul va primi 2.000 de dolari pe lună. În ceea ce privește motivul întârzierii mișcării bieloruse, acest lucru s-ar datora faptului că Rusia va desfășura cu Belarusul exercițiile militare comune (10-16.09.2021) "Vest 2021", iar Kremlinul va lega cel mai probabil dislocarea forțelor de aceste exerciții.
Conform raportului Institutului American, desfășurarea forțelor bieloruse în Siria ar consolida poziția Rusiei în Siria. Moscova va acționa pentru a integra unitățile militare din Belarus sub structurile de comandă rusești, prin înființarea unui birou de operațiuni comune ruso-bieloruse.
Analistul politic rus Andrei Ontikov a declarat cotidianului arab "Al-Quds Al-Arabi" că institutul american s-a bazat pe informații neconfirmate oficial, provenite de la o sursă de pe aplicația Telegram. Ontikov a menționat că nu au existat declarații oficiale din Rusia, Belarus sau Siria care să confirme această informație. Totuși, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Belarus a declarat, la începutul lunii februarie 2021, că țara sa caută în mod constant noi direcții pentru activitățile de menținere a păcii. Acesta a subliniat că desfășurarea bielorusă în Siria va ajuta unitățile ruse să asigure liniile de comunicații terestre în Siria centrală, prin extinderea desfășurării poliției militare ruse și a miliției "Wagner".
Raportul ar avea ca scop „demonizarea Rusiei și a aliatului său Belarus”
Un analist politic specializat în probleme rusești, Bassam al-Bunni, a plasat știrile raportate de Institutul American în cadrul campaniilor occidentale care au vizat "demonizarea Rusiei și a aliatului său Belarus". Al-Bunni a declarat că scopul acestui raport este de a stârni opinia publică occidentală împotriva Belarusului, subliniind că Rusia, care respectă suveranitatea Siriei, nu va face un astfel de pas decât prin intermediul Organizației Națiunilor Unite.
În același timp, expertul în strategii militare colonel Adeeb Alaiwi nu a exclus posibilitatea ca Rusia să ceară țărilor aliate trimiterea de militari în Siria, până când își va impune în fața comunității internaționale viziunea și metoda pentru o soluție în Siria. Acesta a declarat că Rusia trimite companii rusești de mercenari în Siria, iar aceste forțe ar putea fi chiar o nouă companie de securitate după modelul "Wagner".
Armenia a trimis încă din 2019 unități ale forțelor sale în Siria pentru activități de deminare în zonele pe care forțele regimului sirian le-au preluat de la opoziție, în Alep și în zonele sale rurale de vest și de est.
Rusia a intervenit în Siria la 30.09.2015, sub pretextul luptei împotriva organizației teroriste "ISIS". Această intervenție a reprezentat un punct de cotitură pentru revoluția siriana în favoarea regimului, întrucât Rusia a intervenit cu avioane de luptă, forțe speciale și mercenari de partea regimului de la Damasc, care a recâștigat controlul pe suprafețe întinse din teritoriul sirian.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News