Fostul reprezentant special american pentru Ucraina, Kurt Volker, a spus că „țările din NATO au rezerve să primească (în alianță) o țară unde Rusia ocupă o parte din teritoriu”, pentru că articolul 5 din tratatul alianței prevede ca fiecare stat membru să ajute orice alt stat membru dacă este victima unei agresiunii militare, ceea ce „ar implica un conflict cu Rusia”.
Volker a făcut această remarcă la un forum de securitate organizat săptămâna trecută la Kiev. Acesta a precizat că Moldova, Georgia și Ucraina, ca să intre totuși în NATO, ar trebui să încheie un pact cu alianța care să precizeze că articolul 5 nu se aplică în cazul conflictelor lor înghețate. Ucraina și Georgia doresc să adere la NATO, dar Moldova este țară neutră prin constituție și nu a exprimat niciodată oficial vreo asemenea aspirație.
„Ne angajăm mai întâi să nu folosim forța pentru a le returna [teritoriile] și să sprijinim doar reintegrarea pașnică a acestor teritorii și restabilirea integrității țărilor care doresc să adere la NATO. Acest lucru ar trebui să priveze Rusia de stimulente pentru a continua ocupația acestor teritorii ", a subliniat Kurt Volker.
Începând cu 2014, Rusia a fost parte la conflictul din estul Ucrainei, sprijinind financiar şi cu tehnica militară cele două regiuni autoproclamate din estul Ucrainei (Republica Populară Donţek şi Republica Populară Lugansk)
În 2014 și 2015, armata rusă a continuat o invazie militară directă pe teritoriul Ucrainei, cu scopul de a acorda asistență militară militanților separatiste din Donbas.
Kremlinul neagă participarea Federației Ruse la războiul din Donbas, numindu-l „conflict civil”.
Rusia continuă să alimenteze războiul estul Ucrainei cu bani și armamente, creând o armată cu drepturi depline în regiunile ocupate, formată din personal rus, cetățeni ruși și elemente separatiste locale.
În urma agresiunii ruse, au murit peste 10 mii de ucraineni, peste 20 de mii au fost răniți, 1,8 milioane de ucraineni devenind persoane strămutate în interior.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News