Kurt Volker: Contrar a ceea ce susţine administrația Biden acum, trebuie să aducem Ucraina în NATO ca parte a strategiei pentru restabilirea păcii în Europa

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.

Kurt Volker, diplomat american și fost ambasador al SUA la NATO, dar şi fost reprezentant special al SUA pentru negocierile cu Ucraina din 2017 până în 2019, a fost cunoscut pentru declarațiile sale sincere și nediplomatice cu privire la acțiunile Rusiei și agresiunea acesteia în Crimeea și Donbas. Recent, la forumul Black Sea Security Forum de săptămâna trecută de la Odesa, Volker a fost întrebat de publicaţia ucraineană European Pravda pe ce drum ar fi bine pentru Ucraina să meargă pentru a deveni stat membru NATO, în condiţiile în care Washington este încă sceptic cu privire la obiectivul asumat de Kiev.

Printre primele întrebări adresate fostului diplomat american de European Pravda au fost legate de recentele declarații ale președintelui SUA, Joe Biden, că victoria Ucrainei impotriva Rusiei nu include aderarea la NATO și că nu vede ca aceasta să devină prea curând stat membru al Alianţei. 

Kurt Volker: ,,A spus asta, dar niciunul dintre noi nu știe exact la ce se gândea. Dar cred că se gândea la summitul de la Washington din iulie. Cred că acum nu se gândește la nicio invitație din partea NATO. Aceasta a fost politica SUA timp de 16 ani. Aceasta a fost politica SUA la summitul de la Vilnius [summitul NATO din iulie 2023]. Se va repeta din nou la summitul de la Washington că Ucraina va deveni stat membru al NATO - dar nu acum''.

Amintim că, într-un recent interviu acordat revistei Time, Joe Biden a declarat că pacea în Ucraina înseamnă o garanție că Rusia nu va putea ocupa niciodată Ucraina, dar nu crede că aceasta trebuie să devină membră NATO pentru ca acest lucru să se întâmple.

Volker a ţinut să precizeze că în prezent există un angajament că Ucraina va fi stat membru al NATO, iar acesta a fost întărit prin faptul că recent a fost semnat un acord bilateral de securitate cu SUA care include o mulțime de mențiuni favorabile pentru o eventuală aderare la Alianţă.

,,Când va exista acordul tuturor aliaților, când va îndeplini condițiile, etc. Există un angajament că Ucraina va fi stat membru al NATO. Și după cum știți, de asemenea, tocmai am făcut un acord bilateral de securitate, am semnat un acord bilateral de securitate cu Ucraina'', a spus diplomatul american.

Potrivit publicaţiei ucrainene European Pravda, ucrainenii au început să fie sceptici cu privire la posibilitatea ca ţara lor să adere la NATO, iar dacă SUA se îndoiesc că Ucraina va adera, atunci cu siguranță acest lucru nu va fi posibil.  

 

De ce a declarat Biden că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei nu înseamnă automat şi aderarea la NATO?

 

,,Nu pot răspunde la această întrebare. Adică trebuie să fi fost în mintea lui și probabil se gândea la summitul de la Washington. Motivul pentru care menționez acest lucru este că aproape toți aliații - lăsând la o parte Germania, SUA și Ungaria - toți ceilalți aliați susțin invitarea Ucrainei de a adera la NATO la summitul de la Washington. Pentru a obține o invitație și pentru a începe negocierile de aderare'', a răspuns Kurt Volker.

Acesta a ţinut să precizeze că această abordare, ca Ucraina să primească o invitație și pentru a începe negocierile de aderare la NATO, se regăsea în documentul grupului de lucru Rasmussen-Yermak, din care acesta a făcut parte.

,,Dar SUA nu este în favoarea acestei abordări în acest moment. Administrația Biden nu este de acord, nici Germania. Și, desigur, Ungaria este un caz special - nu trebuie să intrăm în detalii. Dar, din punctul meu de vedere (și, din nou, este vorba doar de mine, nu reprezint guvernul SUA), nu văd o modalitate de a avea o pace permanentă în Europa, cu atât mai puțin în Ucraina, dar o pace permanentă în Europa dacă Ucraina nu face parte din NATO'', a argumentat Kurt Volker.

,,Trebuie să avem linii clare. Trebuie să avem o absență a zonelor gri în care Putin este tentat să înceapă un război.Trebuie să aducem Ucraina în NATO ca parte a strategiei pentru restabilirea păcii în Europa. Aceasta este politica SUA.În ciuda a ceea ce a spus președintele, acesta se gândea probabil la altceva'', a mai spus acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel