Rusia vrea să construiască un submarin cu propulsie nucleară de dimensiuni ireale, cu un singur scop: Transportul GNL prin zona arctică

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarine ale Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Submarine ale Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Cele mai mari submarine din lume, cele din clasa Akula (desemnarea NATO Typhoon), ar fi un simplu pitic pe lângă proiectul noului submarin de transport.

Cel mai important institut de cercetare pentru dezvoltarea energiei nucleare din Rusia, Institutul Kurchatov, a ajuns la un acord cu gigantul rus Gazprom pentru a dezvolta un submarin cu propulsie nucleară care să transporte gaz natural lichefiat (GNL) prin Ruta Mării Nordului. Lucrările de proiectare au început, a declarat președintele Institutului Kurchatov, Mihail Kovalciuk.

Ideea de a depăși condițiile dificile a Arcticii prin simpla navigare sub gheață nu este nouă.

Submarin din clasa Akula (desemnarea NATO Typhoon)

Institutul Kurchatov și compania Malachite Design Bureau - care a proiectat submarine rusești de atac cu propulsie nucleară, inclusiv clasele November, Viktor, Alfa, Akula (denumirea NATO Typhoon), Jasen și Laika - au luat în considerare anterior și a discutat despre planul de construire a unui submarin cu propulsie nucleară pentru transportul hidrocarburilor din zona arctică.

 

Ținta: piețe asiatice

 

Cu toate acestea, este prima dată când proiectanții au anunțat un acord de intenție cu Gazprom. Directorul Gazprom Alexey Miller și Mikhail Kovalchuk au avut o întâlnire de lucru pe 11 octombrie, unde au discutat implementarea proiectului de energie nucleară pentru centura arctică rusă, a informat Barents Observer.

Gazprom este acum clasată drept cea mai neprofitabilă companie rusă. Gigantul energetic rus a înregistrat în 2023 primele pierderi, după decenii de câștiguri enorme. După ce Europa a renunțat la gazul rusesc, vânzările s-au redus cu peste jumătate și Gazprom caută noi piețe în Asia.

Totuși, construirea conductelor spre sud și est ar dura timp și ar deveni mai dificilă, deoarece topirea permafrostului face solul instabil. Soluția? Un submarin nuclear cu rezervoare uriașe de GNL ar putea asigura transportul de gaz pe tot parcursul anului dintr-un terminal de-a lungul coastei de nord a Siberiei de Vest, susține directorul Institutului Kurchatov.

 

Submarine cu specificații ireale

Mihail Kovalciuk susține astfel de submarine vor fi suficiente pentru a transporta aceeași cantitate de gaz pe care o poate transporta o conductă submarină.

Studiile preliminare de proiectare indică faptul că submarinul GNL ar trebui să aibă o lungime de 360 ​​de metri, ceea ce este de două ori mai lung decât submarinele strategice uriașe ale Rusiei din clasa Typhoon Război Rece.

Noile submarine ar trebui să fie alimentate de trei reactoare nucleare, să aibă 70 de metri lățime, 30 de metri înălțime și un pescaj de 12 până la 13 metri. Cu o capacitate de 170.000 până la 180.000 de tone.

 

„Este o fantezie”

Aleksandar Nikitin, un expert nuclear care a condus până în 2022 Centrul Bellona pentru Protecția Mediului cu sediul la Sankt Petersburg, consideră planurile o fantezie și consideră că realizarea acestui proiect nu se va întâmpla niciodată. „Le lipsesc calculele despre tehnologie, economie și aplicații industriale”, a spus Nikitin pentru Barents Observer.

„Rusia nici măcar nu are capacități de bază de construcție navală”, susține el, subliniind faptul că țara nu are capacitatea de a construi tancuri obișnuite și vrachiere. „Pe scurt, aceasta este o prostie venită de la Kovalciuk”, spune Nikitin, care are rezerve și în privința respectării aspectelor de siguranță pentru acest proiect.

Arctica primește o atenție specială după ce corporația nucleară de stat rusă Rosatom a fost pusă la conducerea Direcției Rutei Mării Nordului în 2018, responsabilă de infrastructură și investiții.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel