,,Repet încă o dată ceea ce am spus deja de mai multe ori - Rusia nu a ameninţat pe nimeni şi nu ameninţă pe nimeni, nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni. Forţele armate ruse situate acolo (în apropiere de frontiera ucraineană) se află pe teritoriul Federaţiei Ruse, întrucât consideră acest lucru necesar şi oportun'', a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de agenţia rusă de presă Interfax, pe fondul îngrijorărilor crescute privind posibilitatea ca armata rusă să treacă graniţa cu Ucraina pe modelul conflictului din Osetia de Sud din 2008.
Întrebat insistent cât timp va rămâne grupul de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, Peskov a spus: ''Atât cât se va considera necesar de către conducerea noastră militară şi de către comandantul nostru suprem'' (Vladimir Putin).
Ucraina a lansat marţi un apel către NATO să traseze o cale pentru ca ţara să poată să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, provocând imediat o reacţie a Moscovei, care a avertizat că aderarea Ucrainei la NATO va agrava conflictul între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene.
,,Ne îndoim foarte mult că aceasta va ajuta Ucraina să îşi rezolve problemele interne. Din punctul nostru de vedere, aceasta va înrăutăţi şi mai mult situaţia'', a afirmat Peskov cu o zi în urmă, potrivit Agerpres care citează AFP.
De la sfârşitul lunii martie Rusia comasează trupe şi echipamente militare la frontiera ucraineană, în special, în dreptul regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, dar şi mai la nord, în regiunea Voronej, precum şi în Crimeea, anexată în 2014.
Forţele armate ruse au început marţi o serie de exerciţii pentru verificarea pregătirii de luptă în toate cele patru districte militare ale Federaţiei Ruse, pentru a face bilanţul antrenamentelor din cursul iernii, a comunicat marţi seara agenţia de presă Interfax, citând Ministerul Apărării rus. Mișcările de trupe, atât din cadrul Armatei Ucrainei, cât și din cadrul Armatei Federației Ruse au fost analizate de experți militari din cadrul celor două state.
Contextul tensiunilor dintre Ucraina și Federația Rusă
În total, în luna aprilie sunt prevăzute 4.048 de exerciţii de amploare diferită, inclusiv 812 între diferite genuri de arme în 101 terenuri de antrenament şi 520 de facilităţi, anunță Ministerul Apărării din Rusia.
Această desfăşurare de forţă intervine pe fondul amplificărilor tensiunilor la frontiera dintre Rusia şi Ucraina şi agravării situaţiei în Donbas, unde s-au intensificat violenţele, făcând nul armistiţiul din 2020.
Mişcările de trupe de o parte şi de alta a graniţei ruso-ucrainene pe fondul propagandei ruse, care acuză Ucraina de intenţia de a declanşa o ofensivă în Donbas, provoacă temeri că Moscova pregăteşte o operaţiune militară la scară largă pe teritoriul ucrainean.
Moscova a recunoscut comasări de trupe şi blindate la frontiera cu Ucraina, pe care nu avea cum să le nege date fiind imaginile de satelit, dar a asigurat că "nimeni nu trebuie să fie alarmat", argumentând că vor avea loc "exerciţii militare".
Atât NATO, cât şi SUA şi-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, în timp ce Rusia a continuat în ultimele zile transferul de trupe şi echipamente spre frontiera ucraineană, inclusiv în Crimeea, unde - conform datelor Kievului - au fost desantate forţe ale Diviziei 76 aeropurtate din Pskov, ai cărei militari au participat la luptele din 2014 de la Debalţevo (estul Ucrainei), potrivit presei ucrainene.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News