Zelenski a declarat în urmă cu câteva zile că este dispus să se întâlnească cu Putin, dar că acest lucru trebuie să fie precedat de un plan de pace negociat în comun cu liderii americani și europeni.
“Putin însuși a spus în mod repetat că, dacă va fi necesar, va negocia cu Zelenski”, a declarat Peskov. “În același timp, ancorarea juridică a acordurilor este supusă unor discuții serioase - având în vedere realitatea, care vorbește despre posibilitatea de a pune la îndoială legitimitatea lui Zelenski însuși”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Putin declarase la sfârșitul lunii ianuarie că negocierile cu Ucraina vor fi posibile, dar nu și cu Zelenski. Șeful Kremlinului, care se află la putere de un sfert de secol, susține că Zelenski este în funcție în mod ilegitim pentru că rămâne în funcție dincolo de sfera mandatului său și nu are puterea de a semna documente. Mandatul de cinci ani al lui Zelenski a expirat în luna mai a anului trecut, iar de atunci propaganda rusă a răspândit acuzații false despre ilegitimitatea sa. Legea ucraineană interzice organizarea de alegeri în timpul stării de război, pe care țara a declarat-o după ce Rusia a invadat-o la ordinul lui Putin în 2022.
Aderare la UE, da
Întrebat despre aderarea Ucrainei la UE, Peskov a răspuns că este dreptul Kievului. “Este dreptul suveran al fiecărei țări. Vorbim despre integrare, procese economice, iar aici, desigur, nimeni nu poate dicta nimic niciunei țări”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui rus. “Dar, avem o poziție complet diferită în ceea ce privește problemele legate de securitate, apărare sau alianțe militare”, a adăugat Peskov.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat, de asemenea, că principalul lucru pentru Rusia este să-și atingă propriile obiective în așa-numita “operațiune militară specială”, așa cum Moscova numește războiul său de agresiune pe scară largă împotriva Ucrainei. “Preferăm mijloace pașnice pentru a ne atinge obiectivele”, a susținut Peskov. Potrivit acestuia, o soluționare cuprinzătoare a războiului nu este posibilă fără o evaluare a securității paneuropene.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, întâlnirea de marți dintre delegațiile Statelor Unite și Rusiei în Arabia Saudită ar putea clarifica și circumstanțele unei posibile întâlniri între Putin și președintele american, Donald Trump. Cu toate acestea, nimic nu a fost negociat încă.
Conflictul din estul Ucrainei a început în 2014, când protestatarii pro-occidentali de la Kiev l-au răsturnat pe președintele Viktor Ianukovici, care a fugit apoi în Rusia. Moscova a anexat imediat peninsula ucraineană Crimeea și i-a sprijinit pe separatiștii din Donbas în lupta lor împotriva forțelor ucrainene. Pe 24 februarie 2022, Putin a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei prin trimiterea forțelor ruse în țara vecină sub pretextul protejării populației vorbitoare de limbă rusă, a “denazificării” nespecificate a țării atacate și prevenirii unei potențiale amenințări la adresa Rusiei, în cazul unei ipotetice aderări a Ucrainei la NATO.
Kievul, care se apără de agresiunea rusă datorită ajutorului financiar și militar din partea Occidentului, numește agresiunea rusă o încercare de a fura teritorii străine în stil imperial.
Moscova a condiționat anterior sfârșitul războiului de renunțarea Kievului la ambițiile sale de a adera la Alianța Nord-Atlantică și, de asemenea, de renunțarea la patru regiuni care sunt parțial ocupate de trupele ruse și pe care Putin le-a declarat anexate Rusiei. Anterior, Kievul a respins acest lucru, considerând că ar fi vorba despre o capitulare. Ucraina a condiționat un posibil acord cu Rusia de obținerea de garanții de securitate care să descurajeze Rusia de la o nouă agresiune în viitor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News