Ideea schimbării Constituției, subliniată în toamna anului trecut de către președintele Curții Constituționale Valery Zorkin, a fost încredințată spre promovare președintelui Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin.
Pentru a doua oară într-o jumătate de an, Volodin, fost adjunct al șefului administrației prezidențiale și autorul doctrinei "fără Putin - fără Rusia", a cerut "actualizarea" constituției și "adaptarea la modernitate".
Într-un articol publicat miercuri (17 iulie) în Gazeta parlamentară, Volodin susține că reformele constituționale sunt necesare deoarece matricea "conceptelor" pe care le trăiește societatea rusă s-a schimbat, mai ales ideile de libertate și demnitate.
Constituția actuală a fost adoptată în 1993 "într-o perioadă extrem de gravă și dificilă pentru țară", iar dacă se iau în calcul "condițiile decente de viață ale unei persoane și oportunitățile de dezvoltare liberă din prezent și de acum 25 de ani, conținutul acestor concepte este complet diferit".
Potrivit lui Volodin, sunt necesare "noutăți constituționale specifice" pentru a schimba "echilibrul în activitatea ramurilor legislative și executive ale guvernului".
Duma de Stat, în opinia sa, are nevoie de mai multă putere pentru a controla guvernul, a cărui compunere este în prezent determinată exclusiv de premier, și nici chiar președintele nu are o alternativă pe care să se bazeze.
"În această privință, ar fi corect, după părerea mea, ca Duma de Stat să participe cel puțin la consultări atunci când sunt numiți noi membri ai guvernului", scrie Volodin.
"Abordarea actuală corespunde pe deplin doctrinei răspândite în practica constituțională globală a unei "constituții vii". Necesitatea punerii în aplicare a acesteia în țara noastră este subliniată în mod constant de președintele Curții Constituționale, Vladimir Zorkin", remarcă Volodin.
Zorkin a propus să corecteze "abordarea liberal-individualistă a înțelegerii legii" și să o înlocuiască cu "ideile despre sobornost (unitate în detrimentul individualității), unitatea universală și omenirea universală", delimitate în lucrările filozofilor ruși din secolul XIX.
"Încercările de a impune societății percepții asupra demnității umane ... pot fi eficiente doar într-o măsură extrem de limitată", a scris el într-un articol pentru Rossiyskaya Gazeta.
Potrivit Bloomberg, care citează surse de la Kremlin, scopul final al reformelor constituționale este de a prelungi menținerea la putere a președintelui Vladimir Putin, întrucât cel de-al doilea mandat consecutiv se va termina în 2024.
Pentru a face acest lucru posibil, un scenariu pe care îl au în vedere este realocarea puterii, transformarea președintelui într-o figură nominală cu funcție doar de reprezentare și transferarea puterii reale către premier.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News