Kremlinul, supărat că muniția indiană curge în Ucraina. Exporturile către Europa au crescut de 50 de ori

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Narendra Modi asistă la exerciții militare efectuate de Armata indiană, în martie 2024 / facebook Narendra Modi
Narendra Modi asistă la exerciții militare efectuate de Armata indiană, în martie 2024 / facebook Narendra Modi

Muniția de artilerie indiană ajunge în Ucraina prin Italia și Republica Cehă, iar transferul se desfășoară de cel puțin un an, relatează oficiali europeni și indieni, citați de Reuters.

Reglementările indiene privind exporturile de armament din India impun ca armele vândute să fie utilizate doar de către cumpărătorul declarat. Dacă armele sunt transferate către o altă parte fără autorizare, cumpărătorul riscă să i se oprească viitoarele achiziții de armament din India.

Cu toate acestea, transferul de muniție indiană către Ucraina are loc de mai bine de un an, iar New Delhi nu a intervenit pentru a opri comerțul, în ciuda protestelor de la Moscova.

Potrivit constatărilor agenției Reuters, printre țările europene care trimit muniție indiană în Ucraina se numără Italia și Cehia.

Guvernul de la Praga, care conduce inițiativa prin care se procură muniție pentru Ucraina, a refuzat să comenteze dacă munițiile, ca parte a inițiativei cehe, sunt aduse și din India. „Din motive de securitate, nu vom comenta originea muniției”, a declarat pentru presa cehă purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, David Polák.

Reuters remarcă faptul că, în mai 2024, ministrul spaniol al Transporturilor Óscar Puente a distribuit pe rețeaua de socializare X un acord cu utilizatorul final semnat de Ministerul Apărării ceh, care autorizează transferul a 130 de mii de piese din 120 mm și muniție de artilerie de 125 mm de la compania indiană Munitions India Limited către comerciantul ceh de arme Czech Defense Systems (CDS).

 

Exporturile de muniție indiană către Europa au crescut de 50 de ori

Potrivit surselor Reuters, transferul de muniție în Ucraina se desfășoară de mai bine de un an. Deși guvernul de la New Delhi spune că nu a trimis sau vândut obuze de artilerie în Ucraina, doi oficiali indieni nenumiți și două surse din industria apărării au declarat pentru Reuters că transferul, deși unul mic, are loc.

Potrivit unor surse, transferurile însumează aproximativ 1% din cantitatea totală pe care Kievul a primit-o de la începutul războiului. Chiar și așa, acestea sunt cel puțin zeci de mii de piese de muniție de artilerie.

Înregistrările vamale indică, de asemenea, că muniția se deplasează din Europa în Ucraina.

În cei doi ani înainte de invazie, trei mari producători indieni, Yantra, Munitions India Limited și Kalyani Strategic Systems, au exportat muniție în valoare de 2,8 milioane de dolari în Republica Cehă, Italia, Spania și Slovenia.

Datele dintre februarie 2022 și iulie 2024 arată că acest număr a crescut de aproape 50 de ori, la 135,25 milioane USD.

 

Rusia, indignată

Președintele rus Vladimir Putin și premierul indian Narendra Modi, în timpul vizitei șefului de la Kremlin în India. Sursă foto: Kremlin

India este un partener valoros pentru Moscova. Potrivit Reuters, Federația Rusă furnizează Indiei aproximativ 60% din volumul total de arme.

De exemplu, în iulie, premierul Narendra Modi a călătorit în capitala Rusiei în cadrul negocierilor bilaterale. O lună mai târziu, s-a întâlnit cu Lavrov în Kazahstan, unde ministrul rus de externe s-a plâns că o parte dintre munițiile produse de întreprinderi de stat indiene merg în Ucraina.

Kremlinul este supărat și cere ca reglementările să fie respectate. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ridicat problema de cel puțin două ori în întâlnirile cu oficialii indieni.

Așa cum remarcă experții consultați de Reuters, chiar dacă vorbim de livrarea unei cantități relativ mici de muniție, gestul reprezintă un semnal important din punct de vedere geopolitic din partea guvernului de la Delhi.

„Permite Indiei să le arate partenerilor săi din Occident că nu este de partea Rusiei în conflictul ruso-ucrainean”, a spus el, adăugând că Moscova are prea puțină influență asupra deciziilor Indiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel