Serviciile rusești de securitate ar putea pregăti o operațiune sub ”steag fals” împotriva Republicii Moldova (ISW)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tiraspol / Foto: Stefan Wisselink, flickr
Tiraspol / Foto: Stefan Wisselink, flickr

Probabil că Rusia pregătește baza de informare pentru o posibilă operațiune sub „steag fals” împotriva Moldovei, în care dorește să folosească Transnistria.

Probabil că Kremlinul instruiește reprezentanții autoproclamatei Republici Transnistrene, susținută de rusi, să pregătească condițiile de informare pentru o posibilă operațiune rusească „steagul fals” în Transnistria, ca parte a eforturilor mai ample ale Kremlinului de a destabiliza Moldova.

Pe 10 ianuarie, așa-zisul Minister al Securității de Stat al Transnistriei a vorbit despre un incident petrecut pe 7 ianuarie, în urma căruia „doi cetățeni ai Transnistriei au fost transferați pe teritoriul Ucrainei”.

ISW amintește că Ministerul Securității de Stat al Transnistriei este controlat de Rusia, fiind de fapt un „departament al FSB ( Serviciul Federal de Securitate)” al Rusiei și probabil că primește ordine direct de la Moscova.

În plus, pe 9 ianuarie, agenția de știri de stat rusă TASS a publicat un interviu cu „președintele” Transnistriei, Vadym Krasnoselsky, în care susținea că „militarizarea” Moldovei ar amenința Transnistria.

ISW consideră acest interviu cu Krasnoselskyi și declarația MGB ca parte a încercărilor Rusiei de a pregăti terenul pentru destabilizarea Moldovei și de a justifica orice viitoare campanii rusești în regiune.

Amintim că subiectul destabilizării R. Moldova a fost abordat și de DefenseRomania, într-un material publicat de săptămâna trecută: ”Are Rusia un plan de atacare a Europei? Un serviciu european răspunde afirmativ. De ce România ar putea fi punctul slab al NATO”.

 

Operațiune sub ”steag fals” - metodă folosită de ruși și în Ucraina, în 2014 

Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Analiștii ISW avertizează că Kremlinul ar putea încerca să folosească operațiunile sub „steag fals” din Transnistria pentru a da un pretext pretențiilor Rusiei cu privire la presupusa „ datorie” ei de a proteja etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă

La 10 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a anunțat deja că l-a convocat pe ambasadorul Moldovei în Rusia pentru a protesta împotriva „acțiunilor neprietenoase” ale Moldovei, în special, „prigoanei cu motivații politice a mass-media rusă și rusă”, precum și ca presupuse „ cazuri de discriminare împotriva cetăţenilor ruşi care intră în Moldova”.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a amenințat că, dacă astfel de acțiuni vor continua, „partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare ca răspuns”.

În plus, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a subliniat că va considera presupusele planuri ale Chișinăului de „asistență a NATO în pregătirea trupelor ucrainene pe teritoriul Moldovei” drept „ participare directă” a Moldovei la ostilitățile de partea Ucrainei. 

ISW reamintește că oficialii de la Kremlin au intensificat recent afirmațiile despre „ compatrioții din străinătate” și „pacea rusă”  – concepte pe care Rusia le folosește adesea pentru a-și justifica presupusul drept de a proteja etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă în afara granițelor sale. În special, Rusia a folosit scuze similare când, în 1992, a efectuat o intervenție militară în favoarea Transnistriei separatiste.

 

Acordul de liber schimb între R. Moldova și UE, una din cauzele pentru care Transnistria ”stă cuminte”

 

Experții ISW sugerează că în aprilie 2022 și februarie 2023, Kremlinul a încercat deja să creeze o bază de informații pentru o posibilă operațiune de „steagul fals” în Transnistria, dar a eșuat. 

Analiștii cred că Kremlinul nu a reușit încă să atragă Transnistria în războiul său împotriva Ucrainei la acea vreme, deoarece afacerile transnistrene - în special omul de afaceri moldo-rus Viktor Gușan, care controlează efectiv guvernul transnistrean și o mare parte a economiei sale - beneficiază de pe urma relațiilor economice cu Occidentul și Ucraina.

Acordul cuprinzător de liber schimb al UE cu Republica Moldova (DCFTA) a permis companiilor transnistrene înregistrate în Republica Moldova să beneficieze de acces fără taxe vamale pe piețele UE dacă trec inspecțiile vamale moldovenești. Cu toate acestea, modificările recente aduse Codului Vamal al Moldovei, care impun companiilor transnistrene să plătească taxe vamale la importurile în Moldova însăși, ar putea încălca aceste beneficii. În ultimele luni, Moldova și-a anunțat, de asemenea, că este pregătită să adere la UE mai întâi fără Transnistria, ceea ce va lipsi și mai mult afacerile transnistrene de acces special la piețele UE.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel