''Am discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldoveneşti pe piaţa rusă şi noul contract de livrare a gazelor naturale pentru ţara noastră'', a comunicat Maia Sandu pe pagina sa oficială de Facebook, precizând că la discuţiile sale cu Dmitri Kozak au asistat ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, prim-vicepremier, ministrul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, prim-vicepremier, alţi membri ai noului cabinet de la Chişinău.
În privinţa reglementării conflictului transnistrean, Maia Sandu a spus că a reconfirmat ''poziţia Republicii Moldova privind relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale paşnică, folosind instrumente politice şi diplomatice, în cadrul de negocieri existent, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre în cadrul hotarelor ei internaţional recunoscute''.
Totodată, Maia Sandu a spus că a apreciat deschiderea părţii ruse, fapt care poate contribui la consolidarea dialogului între cele două părţi.
În declaraţii făcute jurnaliştilor de la Chişinău, după discuţiile care au durat peste două ore cu Maia Sandu şi cu înalţi responsabili ai guvernului acesteia, Dmitri Kozak a afirmat că ''Federaţia Rusă este dispusă să ajute Republica Moldova, dar nu în detrimentul intereselor sale naţionale'', potrivit Ziarului Naţional din Chişinău.
Totodată, el a remarcat că ''sunt oportunităţi foarte mari pentru a se ajunge la nişte rezultate concrete''.
''Noi ne aşteptăm la un dialog constructiv, să fie respectate interesele noastre .... Actuala conducere de la Chişinău înţelege acest lucru şi noi suntem obligaţi să înţelegem. Noi ne dorim să fie înţelese şi interesele noastre naţionale'', a insistat Kozak, citat de Ziarul Naţional.
Războiul din Transnistria e problema internă a Republicii Moldova, afirmă Federația Rusă
Evocând soluţionarea conflictului transnistrean, Dmitri Kozak a declarat că ''este o problemă internă a Moldovei''.
''Este problema voastră internă. Republica Moldova şi Transnistria trebuie să ajungă la un acord. Suntem gata să acordăm asistenţă, dar Rusia nu va avansa propriile ei condiţii. Aceasta nu nu ţine de competenţa noastră, este o chestiune internă, care trebuie rezolvată, de asemenea, pe plan intern'', a declarat Kozak în faţa jurnaliştilor moldoveni, potrivit agenţiei de presă Infotag.
''Aşa că nu rămâne decât să ajungeţi la o înţelegere'', a adăugat Kozak, autorul în 2003 al unui memorandum care prevedea federalizarea Republicii Moldova, proiect ce a fost respins de preşedintele moldovean de la acea vreme Vladimir Voronin.
Rusia e interesată de distrugerea munițiilor din Cobasna
În acelaşi timp, Kozak a spus că ''Federaţia Rusa este interesată de distrugerea muniţiilor care au depăşit termenul de exploatare de la depozitul din Cobasna''.
''Ni s-a cerut să contribuim la soluţionarea conflictului transnistrean şi la distrugerea muniţiilor expirate din depozitele din Transnistria. Rusia este, de asemenea, interesată de distrugerea lor'', a spus Dmitri Kozak, citat de Infotag.
În depozitele din localitatea Cobasna de pe malul stâng al Nistrului sunt stocate arme şi muniţii ale fostei Armate a 14-a sovietice. Acestea au rămas încă din perioada sovietică, unele dintre ele datând din anii 50 ai secolului trecut. Paza depozitelor este asigurată de militari ai Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria. La începutul anilor 2000, aproximativ 20 de mii de tone de muniţii au fost retrase şi distruse, aproximativ o cantitate similară mai este încă depozitată la Cobasna.
Emisarul preşedintelui rus la Chişinău a mai spus că Maia Sandu l-a asigurat că în toamnă nu va exista niciun fel de blocadă în privinţa Transnistriei din partea Republicii Moldova şi Ucrainei, când vor intra în vigoare restricţiile pentru autovehiculele din regiunea transnistreană care nu deţin numere neutre şi călătoresc în străinătate.
Ucraina a anunţat anterior că, de la 1 septembrie, va admite în traficul rutier internaţional doar automobilele din regiunea transnistreană care deţin plăcuţe de înmatriculare neutre.
„Emisarul” lui Putin a tatonat terenul
Deşi unele media de la Chişinău, anunţând vizita lui Kozak, au titrat că Putin şi-a trimis emisarul să tatoneze terenul după venirea proeuropenilor la putere, Dmitri Kozak a declarat că a efectuat această vizită la invitaţia preşedintei Maia Sandu.
Într-un comentariu la această vizită, ziarul rusesc Moksovski Komsomoleţ scrie că emisarul preşedintelui rus ar fi propus Chişinăului mai multe lucruri avantajoase, ''nişte prăjiturele'', între care o reducere a preţului la gaze, accesul producţiei agricole moldovene pe pieţele ruseşti, rezolvarea problemei diasporei moldovene din Rusia. În schimb, Kremlinul doreşte o ''cooperare constructivă'' din partea Maiei Sandu, conform publicaţiei ruse, citată de Deschide.md.
Titrând ''Kozak va încerca să o convingă pe Sandu să nu scuipe în fântână'', trimitere al un vechi proverb ''să nu scuipi în fântână din care ai băut'', publicaţia rusă pro-Kremlin notează: ''Dacă Chişinăul va înceta să scuipe în fântâna din care poate să-şi potolească setea, atunci este foarte posibil ca întâlnirea dintre Putin şi Sandu să aibă loc''
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News