Kosovo nu se teme de Serbia. Președintele Osmani: Dacă Armata sârbă trece granița vor da de soldați ai SUA. Nu cred că își doresc din nou asta

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Serbia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Serbia

Președintele Kosovo, jurista Vjosa Osmani, a fost protagonista unei declarații controversate care a pus gaz pe foc în relațiile și așa tensionate dintre Serbia și Kosovo.

Declarația a fost preluată de portalul sârb News Front, printre alte numeroase site-uri din Serbia, inclusiv agenția Tanjug, dar și agenții internaționale.

Lidera regiunii Kosovo a întrebată de un jurnalist, în cursul acestei săptămâni, dacă se teme de un conflict militar cu Serbia, în contextul în care Belgradul a investit și investește masiv în Armată și tehnică militară.

 

Kosovo nu se teme de Serbia. „Dacă vor (n.a. - Armata Serbiei) trece granița în Kosovo se vor întâlni cu soldați ai Statelor Unite și ai altor foțe NATO”

 

Vjosa Osmani a denunțat apropierea Serbiei de Federația Rusă și a dat asigurări că Pristina nu se teme de Armata sârbă, amintind de cele întâmplate în 1999.

Potrivit președintelui kosovar, dependența Belgradului de Moscova s-a văzut în timpul manevrelor militare de amploare Defender Europe 21, unde statele din regiune au efectuat exerciții alături de forțele NATO, în timp ce Serbia a organizat simultan exerciții alături de Federația Rusă.

Nu știu sigur care e obiectivul Belgradului când vine vorba despre această retorică, dar șitu bine un lucru: Dacă vor (n.a. - Armata Serbiei) trece granița în Kosovo se vor întâlni cu soldați ai Statelor Unite și ai altor foțe NATO. Nu suntem singuri iar Serbia știe bine asta. Au mai încercat în 1999. Nu cred că își doresc să încerce din nou”, a subliniat lidera din Kosovo.

Jurista Vjosa Osmani a fost aleasă în luna aprilie a acestui an, de parlamentarii de la Priștina, în funcția de preşedintele Kosovo. 

Fostul președinte al țării, Hashim Thaci, a demisionat în noiembrie anul trecut pentru a se apăra în fața Curții Penale Internaționale de la Haga, fiind acuzat că este responsabil de aproape 100 de crime de război.

 

Serbia și Kosovo, o relație complicată, la peste 20 de ani de la separarea celor două prin război

 

Relaţiile dintre Serbia și Kosovo rămân cel puțin complicate, la peste 20 de ani de la separarea lor prin război. 

Serbia refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii, proclamată în 2008, la aproape 10 ani după conflictul care s-a terminat când bombardamentele NATO au constrâns forţele sârbe să se retragă.

La vremea respectivă Slobodan Mioșevici a refuzat să pună capăt atacurilor asupra albanezilor kosovari, în pofida numeroaselor tentative pe cale diplomatică a Occidentului. În primăvara anului 1999,  ambasadorul Statelor Unite de la vremea respecitvă, Richard Holbroocke s-a deplasat la Belgrad, într-o ultimă încercare de a-l convinge pe președintele Miloșevici să retragă forțele militare.

Miloșevici a refuzat acest lucru, iar pe 23 martie 1999 a fost dat oridnul de declanșare a atacurilor aeriene (Operațiunea Allied Force).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel