KFOR reamintește că, de la sfârșitul războiului din 1999, comandantul acestei misiuni are autoritatea principală asupra spațiului aerian al Kosovo.
Cu o zi mai devreme, premierul Kosovo, Albin Kurti, a anunțat că țara a achiziționat drone Bayraktar TB2 din Turcia. Odată cu achiziționarea lor, Kosovo "este și mai sigur", a spus el și a adăugat că ofițerii Forțelor de Securitate din Kosovo au fost deja instruiți în utilizarea dronelor. Nu este clar câte drone au fost achiziționate.
Dar, amintește KFOR, spațiul aerian inferior al Kosovo "poate fi folosit pentru nevoi specifice" și cu "autorizarea prealabilă a comandantului KFOR". Spațiul aerian inferior înseamnă altitudine de până la 6.250 de metri. Dronele Bayraktar TB2 zboară în principal la altitudini de până la 5.000 de metri.
Forța de Securitate din Kosovo este în proces de a deveni o armată
Se preconizează că, până în 2028, Forța de Securitate din Kosovo va atinge toate capacitățile operaționale pentru, așa cum se spune, "păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Kosovo, precum și a cetățenilor, proprietăților și intereselor țării".
Cu toate acestea, Forța de Securitate din Kosovo nu va înlocui forțele KFOR care continuă să aibă aproximativ 4.000 de militari în Kosovo.
Achiziționarea de drone Bayraktar "în scop de apărare"
Drone Bayraktar TB2
Vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru probleme de securitate și apărare din Kosovo, Enver Dugolli, spune că atunci când este vorba de probleme care intră și în domeniul misiunii KFOR, "există cooperare și coordonare".
Pe baza obligațiilor legale ale Forțelor de Securitate din Kosovo, spune el, este necesară achiziționarea de echipament militar. "Această problemă are legătură cu pregătirea Forței de Securitate pentru a proteja țara, pentru a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a Kosovo", spune Dugolli, care provine din partidul de guvernământ - Mișcarea Vetëvendosje.
Fostul ministru al Apărării al Kosovo, Anton Quni, membru al Comisiei pentru probleme de securitate și apărare, spune că dronele de luptă sunt văzute în principal ca arme de atac, dar asta, potrivit acestuia, nu înseamnă că noua armată a Kosovo se pregătește pentru activități ofensive.
"Se creează impresia că dronele sunt sisteme sau arme ofensive. Mereu am vorbit despre operații defensive, adică atunci când teritoriul Republicii Kosovo este amenințat. Atâta timp cât suntem în aceste poziții defensive, nu vorbim de arme ofensive", spune Quni membru al Ligii Democrate din Kosovo, partid de opoziție.
Quni afirmă că Guvernul Kosovo se confruntă cu provocări pentru a asigura puteri legale forțelor de securitate, în legătură cu activitățile acesteia în spațiul aerian al țării. "Acesta este o problemă care ar trebui să fie în centrul atenției Guvernului în viitor. Înseamnă asigurarea infrastructurii legale, deoarece unele competențe privind controlul aerian sunt problema exclusivă a NATO și KFOR în Kosovo. Nu este ceva ce nu poate fi depășit dacă există o bună interacțiune și coordonare cu autoritățile NATO și cu partenerii noștri".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News