Kosovo intensifică demersurile de aderare în NATO după înmulțirea acțiunilor de destabilizare a Rusiei și atacarea Ucrainei

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele kosovare, sursă foto: Președinția Kosovo
Forțele kosovare, sursă foto: Președinția Kosovo

După invadarea Ucrainei, Kosovo consideră o urgență integrarea sa în structurile euro-atlantice. Astfel, guvernul kosovar a decis să înființeze un grup de lucru interinstituțional pentru integrarea Kosovo în Alianța Nord-Atlantică NATO. Grupul va fi prezidat de ministrul afacerilor externe, în timp ce membrii săi vor fi ministrul apărării, ministrul de interne, ministrul justiției. De asemenea, va fi creat un grup reprezentativ ce va fi format din președinție, executiv și Ambasadele Kosovo la Bruxelles și Washington.

Acțiuni destabilizatoare provocate de Rusia

 

La o întâlnire a guvernului kosovar, ministrul Afacerilor Externe, Donika Gërvalla, a considerat că "aderarea Kosovo la NATO este o urgență", mai ales după ocuparea Ucrainei de către Rusia. Kosovo și alte democrații pro-occidentale din regiune se confruntă în fiecare zi cu acțiuni destabilizatoare provocate de Rusia, prin subordonatii ei. Având în vedere contextul actual de agresiune fără precedent a Rusiei împotriva Ucrainei și obiectivele de destabilizare și minimizare a progresului euro-atlantic și de amenințare a păcii globale, aderarea Kosovo la NATO este mai urgentă ca niciodată", a declarat Gërvalla.

 

Care este scopul grupului de lucru

 

Ministrul Gërvalla menționează avansarea procedurilor de aderare la NATO, includerea Kosovo cât mai curând posibil în parteneriatul pentru pace, apartenența la Carta Adriatică A5, consolidarea prezenței Kosovo în mecanismele internaționale de securitate și intensificarea cooperării cu aliații strategici.

De la începutul războiului din Ucraina, autoritățile kosovare au cerut aderarea Kosovo la Alianța Nord-Atlantică. Preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani, susține că aderarea Kosovo la NATO este necesară pentru menţinerea păcii în regiune. "Aderarea la NATO rămâne un obiectiv strategic al statului nostru, așa că aderarea este mai necesară ca niciodată și este o condiție prealabilă pentru pacea în regiune", a afirmat președintele Osmani.

Turcia sprijină Kosovo în aspirația sa de aderare la NATO.

Obiectivele aderării Kosovo la NATO au fost susținute în urmă cu o săptămână de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Acesta din urmă i-a confirmat acest lucru și președintelui Osmani, în timpul vizitei sale în Turcia. "Turcia, ca țară importantă NATO, nu vede nimic în neregulă cu aderarea Kosovo. Pentru a sprijini procesul de aderare la NATO, nu avem nevoie de permisiunea nimănui. Am luat măsuri. "Așa cum am făcut în cazul recunoașterii, așa vom face și pentru procesul de aderare a Kosovo la NATO, a declarat președintele turc Erdogan.

 

Realizarea aspirației - dificilă și complexă

 

Problema ține de patru țări ale Uniunii Europene, care sunt și membre ale NATO, care nu au recunoscut Kosovo ca stat. Directorul Institutului pentru Politică de Cercetare și Dezvoltare KIPRED, Lulzim Peci, a declarat în urmă cu o zi într-un interviu că "fără recunoașterea Kosovo de către aceste țări, este aproape imposibil ca Priștina să facă parte din NATO".

"Solicitările părții kosovare de aderare la NATO sunt legitime, dar fezabilitatea lor este complexă, pentru că, în primul rând, Kosovo are o problemă pentru că cele patru țări NATO nu o recunosc. O altă problemă este că Kosovo nu are încă relațiile reglementate cu Serbia. Acestea sunt două elemente cheie care vor împiedica Kosovo să accelereze apropierea de NATO. Cu toate acestea, dacă situația din regiune se schimbă rapid, atunci există posibilitatea ca aceste obstacole să fie depășite. Un acordul final cu Serbia va duce la recunoașterea Kosovo de către cele patru state membre NATO și, desigur, acest lucru va facilita drumul Kosovo către NATO".

Comentariul autorului: Tratatul NATO prevede că aderarea la alianță este deschisă oricărei țări europene care îndeplinește standardele cerute, dar prevede că decizia de extindere trebuie luată prin acord unanim. În rândurile NATO sunt patru țări care încă nu recunosc independența Kosovo: Grecia, România, Slovacia și Spania.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel