Reuniunea de două zile a comitetului militar al NATO, cel mai înalt organ al Alianței Nord-Atlantice, a fost condusă de șeful acestui comitet, amiralul Rob Bauer, în prezența Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Christopher Cavolli, și comandantului suprem al Alianței pentru Transformare, generalul Philippe Lavigne.
Amiralul Bauer a declarat că soldații KFOR fac tot posibilul pentru a menține pacea, dar, potrivit acestuia, răspunsul nu ar trebui să fie doar al soldaților, pentru că "este nevoie de responsabilitate politică".
Situația din Kosovo a fost subiectul celei de-a doua zile a acestei întâlniri, la care au participat și liderii militari ai țărilor care nu sunt membre NATO, dar au militari în misiunea KFOR.
Comandantul KFOR a reiterat poziția că această misiune este pregătită și are capacitățile necesare pentru a acționa dacă este necesar. "Atâta timp cât va exista o creștere a tensiunilor, nesiguranța în rândul populației va escalada. Un singur incident riscă să dăuneze realizărilor de mai mulți ani în crearea păcii și securității", a spus Ristuccia.
KFOR are peste 3.700 de militari în Kosovo, dintre care un număr semnificativ provine din țări non-NATO.
Întâlnirea, potrivit lui Bauer, s-a concentrat pe apărarea colectivă a Alianței după începutul agresiunii ruse în Ucraina.
"Țările NATO și comandamentele militare vor fi mai coordonate decât oricând. Vom fi pregătiți să acționăm cu o viteză fără precedent", a spus acesta.
La întâlnire, la care a participat și reprezentantul militar al Ucrainei, șefii de stat major NATO și-au exprimat sprijinul militar fără rezerve pentru Kiev, "atâta timp cât va fi necesar".
Comandantul KFOR estimează și el că Rusia va începe o ofensivă în Ucraina în primăvară
Șeful comitetului militar al NATO a dat estimări că Rusia, conform informațiilor pe care le au țările NATO, se pregătește pentru o nouă ofensivă în primăvară și Alianța Nord-Atlantică ar trebui să se pregătească să ajute Ucraina să poată face față acestor amenințări.
Liderii militari ai NATO au reiterat necesitatea ca țările membre să accelereze producția de armament și muniție, precum și continuarea dezvoltării capacităților pentru a fi pregătite să acționeze în orice moment.
Potrivit acestora, chiar și după conflictul din Ucraina, amenințarea din partea Rusiei va continua, iar NATO trebuie să fie pregătită să facă față acestor amenințări pentru mai mult timp.
Comitetul este cel mai înalt organ militar al Alianței și acționează pe baza instrucțiunilor politice date de Consiliul Nord-Atlantic, care este cel mai înalt nivel politic al acesteia.
Cu Finlanda și Suedia, NATO va avea peste 3,2 milioane de militari în uniformă care se vor ocupa de securitatea a peste un miliard de locuitori.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News